Nissan 370Z skončí. Nástupca už nebude kupé

Milovníci klasických kupé budú mať hlavu v smútku. Zo sveta totiž definitívne zmizne Nissan 370Z. Jeho nástupcom má byť podľa britského Autocaru crossover. Prekvapujúce rozhodnutie Nissanu má však svoju logiku.

01.09.2015 16:00
Nissan Z - crossover Foto:
Nissan 370Z bude posledným klasickým kupé radu Z. Nahradí ho derivát odvodený z novej generácie Nissanu Juke. Predajom by to malo pomôcť.
debata

Modelový rad Z uviedol Nissan na trh v roku 1969 ako relatívne cenovo dostupný športový model so 6-valcovým motorom. Po 240Z nasledovali kupé 330, 350 až po súčasný Nissan 370Z. Každá ďalšia generácia bola však nielen väčšia a silnejšia, ale tiež drahšia. To vzďaľovalo rad Z od pôvodného konceptu. Šéfdizajnér Nissanu Shiro Nakamura sa preto nedávno vyjadril, že ďalšie zväčšovanie už nie je tou správnou cestou. „Nissan 390Z už nebude. Rad Z potrebuje viac revolúciu ako evolúciu.“

Kým športovým vrcholom značky ostane ikonický Nissan GT-R, rad Z podstúpi veľkú konverziu. Milovníci klasiky so zadným náhonom z toho určite nadšení nebudú, ale nástupca má byť crossover. Napokon práve na tejto triede, ktorá ukazuje svoj potenciál aj do budúcnosti, založila japonská značka svoju novodobú kariéru. „Model Z by sme radi videli ako dostupné športové auto, ktoré osloví mladých ľudí a pritiahne nových zákazníkov,“ spresnil Nakmura. Predpokladať tak môžeme, že novinka bude lacnejšia, ale aj menej výkonná.

Podľa Autocaru využije modulárnu platformu CMF B, na ktorej už stojí napríklad Nissan Juke. To výrazne zredukuje výrobné a vývojové náklady. Pod kapotou by sa pritom mal objaviť maximálne 4-valec. Pravdepodobne preplňovaná jednašestka, opäť z Juke, tentoraz však z verzie Nismo RS s výkonom 147 kW. Otázne však je, ako potom Nisan odlíši tieto dva modely. Pravdepodobne pôjde o jeho trojdverovú verziu s výrazne športovým akcentom, teda čosi ako zvýšené kupé. Hovoríme však o novej generácii Juke, čo zaručí, že Nissan bude mať dostatok času dať

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Nissan 370Z
Články podľa značiek