Opel Astra 2016: Kde ušetril Opel 200 kg?

Premiéra novej Astry je naozaj za rohom. A hoci Opel o nej už mnohé prezradil, tentoraz sa rozhovoril o tom, ako sa mu podarilo zredukovať hmotnosť jeho kľúčovej frankfurtskej novinky.

04.09.2015 12:00
Opel Astra - 2016 Foto:
Radikálna odtučňovacia kúra zasiahla prakticky všetky komponenty vozidla – od karosérie cez interiér, podvozok, motory či výfukový systém. Ušetrených minimálne 120 kg pôjde v prospech dynamiky a nižšej spotreby paliva.
debata
Ani nová Astra sa nevyhla redukčnej diéte. Napokon, jej predchádzajúca generácia patrila k tým ťažším hráčom na trhu. Rezervy boli veľké, a tak išiel Opel na vec radikálne. Najväčšia úspora, až 77 kg, pripadá na karosériu a jej skelet vyrobený z veľkej časti z vysokopevnostnej ocele. Miesto 357 kg váži teraz len 280. Samozrejme, pomohla aj mierna redukcia rozmerov, keďže nová Astra je o 49 mm kratšia a o 23 mm nižšia. Druhú najväčšiu úsporu má na konte podvozok. Tu „škrtol“ Opel vďaka novej platforme D2XX ďalších 55 kg. Z toho napríklad 4,2 kg na zadnej náprave, 11,5 na menších kolesách a pneumatikách či 10 kg na odľahčenom brzdovom systéme, ktorý môže byť menší, keďže bude mať menej práce.

Svoje zohrala aj optimalizácia aerodynamických krytov podvozka, kde zmenšil Opel objem plôch a zároveň aj hmotnosť o ďalších 10 kg. Napriek tomu má Astra lepší koeficient odporu vzduchu než v minulosti. Ten klesol podľa verzií pod Cx 0,30. Diéta neobišla ani pohonné jednotky. Tak napríklad hliníkový blok preplňovaného benzínového motora 1,4 Ecotec DirectInjection Turbo je 10 kg ľahší než jeho liatinový predchodca. O 10 kg sú ľahšie aj nové prevodovky a o 4,5 kg výfukový systém. Ďalších 10 kg ušetrila Astra na elektronike, ale tiež na konštrukcii sedadiel. Celé spolu to dáva výsledných 120 kg, a pri niektorých verziách dokonca rovných 200.

Nová Astra bude mať svetovú premiéru na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom.

Opel Astra - 2016
Opel Astra - 2016
+18Opel Astra - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Opel #Opel Astra
Články podľa značiek