Seat Leon Cross Sport: Seat ukáže ďalší crossover. Má 290 koní

Španielsky Seat nás s crossovermi a SUV naťahuje už poriadne dlho. Zatiaľ však žiaden nevyrába. Mohol by byť prvým práve frankfurtský koncept Leon Cross Sport?

14.09.2015 19:28
debata (2)
Leon Cross Sport kombinuje trojdverovú... Foto: Seat
Seat Leon Cross Sport Concept Leon Cross Sport kombinuje trojdverovú karosériu Leonu SC s pohonom Leonu X–Perience a motorom z Leonu Cupra 290.

Španieli v posledných rokoch ukázali niekoľko konceptov na tému crossoverov a SUV. Spomeňme Seat Tribu, IBX či tohtoročný 20V20 z jarnej Ženevy. Zatiaľ sa však žiaden z nich na výrobné linky nedostal. V teréne, aj to len ľahkom, ho reprezentuje výlučne Leon X-Perience, čo nie je nič iné ako oplastovaný Leon s pohonom oboch náprav. A ten istý základ bude mať aj ďalší koncept. Tentoraz však v oveľa športovejšom duchu.

Do Frankfurtu totiž privezie španielska automobilka Leon Cross Sport, čo bude trojdverový derivát Leonu s pohonom 4×4 a poriadne nadupaným 4-valcom 2,0 TFSI priamo z Leonu Cupra 290. To znamená, že pod kapotou bude 213 kW, ktoré prenáša ku kolesám dvojspojková prevodovka a dva aktívne diferenciály. To neznie zle. Zatiaľ si však musíme vystačiť s dvoma oficiálnymi skicami.

Cross Sport je už štvrtým konceptom Seatu na... Foto: Seat
Seat Leon Cross Sport Concept Cross Sport je už štvrtým konceptom Seatu na tému crossoverov od roku 2007.

Otvorenou ostáva otázka, či má takýto crossover väčšiu šancu na výrobu ako jeho starší súrodenci. Nie je to príliš pravdepodobné. V posledných rokoch totiž koncern VW redukuje modely s trojdverovými karosériami. Ako príklad môže slúžiť VW Polo. Tak prečo by mal byť práve Seat výnimkou. Možno jedine vtedy, ak by došlo k rozhodnutiu niekde vo wolfsburgskej centrále, kde by sa trojdverový crossover hodil do portfólia. Ale na takéto koncernového experimenty už španielska automobilka doplatila viackrát.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Seat #Seat Leon #Seat Leon Cross Sport
Články podľa značiek