Mercedes utlmí diesle. Prednosť dostanú benzínové hybridy

Je možné, aby Mercedes-Benz, priekopník dieselových motorov v osobných autách, do budúcnosti s naftou vôbec nepočítal? Zdroj z automobilky tvrdí, že ich dni sú v podstate spočítané. Po afére „dieselgate“ sa to zdá reálne.

28.09.2015 16:00
Mercedes-Benz - naftový motor Foto:
Mercedes-Benz a diesely sú spojené dlhé desaťročia. Napokon, práve stuttgartská automobilka priviedla na svet prvé osobné auto tankujúce naftu. Prísne emisné normy im však veľa šancí na prežitie nedávajú.
debata (1)

„Naftové motory sú z dlhodobého hľadiska neudržateľné.“ Asi tak by sa dal tlmočiť odkaz jedného z členov oddelenia produktového plánovania automobilky Mercedes-Benz. Dnes sa to zdá síce neuveriteľné, ak uvážime, že v Európe majú naftové Mercedesy podiel viac ako 80 %, lenže prísna emisná legislatíva im robí stále väčšie starosti. Časticové filtre, úprava spalín pomocou čpavku a ďalšie technológie znamenajú, že moderné naftové motory sú stále komplikovanejšie a najmä drahšie.

Ľahšou cestou sa zdá použitie kombinácie benzínu a elektriny. „Budeme mať viac hybridov, aby sme splnili nové emisné pravidlá“, povedal ten istý nemenovaný zdroj. Otázne je, či je hybrid lacnejší? Isté však je, že hybridy sa dokážu ďaleko lepšie vyrovnávať s emisnou „slučkou“, ktorá sa sťahuje okolo automobiliek. Škandál Volkswagenu s dieselovými motormi to len a len potvrdzuje. Niet už veľa priestoru, ako zlepšiť kvalitu ich výfukových plynov aj keď v spotrebe sú nedostižné.

Samozrejme, nejde o otázku mesiacov, ale o pár rokov už môže byť všetko inak. Zvyknúť si budú musieť aj zákazníci, najmä tí európski, ktorí diesely doslova milujú. Vysoké investície do vývoja naftových agregátov tak Mercedes-Benz presmeruje na vývoj hybridov, ale aj ďalších nových technológií. Napríklad nových platforiem, ktoré umožnia zástavbu väčších elektrických systémov, ale aj do vývoja aktívneho šasi, ktoré má dostať nová generácia SUV GLE, a ktoré má spôsobiť revolúciu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz
Články podľa značiek