Honda Civic X.: Do Európy až v roku 2017. Kombi je otázne

Honda už predstavila Civic desiatej generácie. Zatiaľ však len v USA a v podobe sedanu. Európa si bude musieť počkať.

30.09.2015 16:00
debata
Nový Civic desiatej generácie má zatiaľ len... Foto: Honda
Honda Civic - 2017 Nový Civic desiatej generácie má zatiaľ len podobu amerického sedanu. Nie je však vylúčené, že sedan sa nakoniec dostane aj do Európy a zapláta dieru po definitívnom odchode väčšieho Accordu.

Nový Civic desiatej generácie, ktorý sa ukázal len pred pár dňami v Los Angeles, sme vám už stručne predstavili. Teda aspoň v podobe amerického sedanu. Vieme, že bude väčší a že pod jeho kapotou bude debutovať úplne nový preplňovaný agregát 1,5 i-VTEC Turbo odvodený z dvojlitra pre ostrý Civic Type-R. Honda tiež prezradila, že do predaja zamieri začiatkom budúceho roka. Čo však Európa, kedy sa dočká nového Civicu s karosériou hatchback a kombi?

Vzhľadom na skutočnosť, že európske verzie schádzajú z výrobných liniek britského závodu Hondy v Swindone, to tak skoro nebude. Európa nie je jednoducho pre Hondu kľúčovým trhom, čo dokázala aj nedávnym stiahnutím väčšieho Accordu. Nepočíta ani s jeho nástupcom, hoci v USA ho predáva už viac ako dva roky. Civic je však predsa len iná liga, takže jeho odchodu zo starého kontinentu sa báť nemusíme. Desiata generácia určite príde aj v podobe 5-dverového hatchbacku. Lenže skôr ako začiatkom roka 2017 to nebude.

Takže európsku premiéru by mohol absolvovať Civic s poradovým číéslom 10. na jeseň v Paríži, prípadne v podobe konceptu, tak ako to Honda urobila napríklad s crossoverom HR-V alebo Civicom Type-R. Špekuluje sa aj o tom, že na rozdiel od súčasnej generácie by sa mal Civic vrátiť do Európy aj vo forme sedanu, práve z dôvodu absencie väčšieho Accordu. No s verziou kombi je to otázne. Tá sa predáva len v Európe, ale napriek najväčšiemu batožinovému priestoru v triede zatiaľ nenapĺňa predajné ambície Hondy.

V každom prípade využije aj európsky Civic nový preplňovaný motor 1,5 i-VTEC Turbo a možno aj novú dvojspojkovú prevodovku DCT. O dieseli 1,6 i-DTEC niet pochybností. Otázkou je, či ostane Civic verný nádrži pod prednými sedadlami, teda riešeniu, ktoré mu prinieslo napriek športovým proporciám gigantický kufor a zázračné výklopné sedadlá Magic Seats. Mnohí by sa ich asi radšej vzdali v prospech návratu plnohodnotného viacprvkového zavesenia zadných kolies, ktoré má americká verzia. Pre Hondu by bola zhodná platforma lacnejšia a navyše by Civicu vrátila to, čo k nemu patrilo až do príchodu ôsmej generácie.

Honda Civic - 2017
Honda Civic - 2017
+5Honda Civic - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Honda Civic
Články podľa značiek