Seat Leon Cross Sport: Koncept rovno zo skladu

Na frankfurtskom koncepte Seatu nie je vlastne nič, čo by mu dávalo právo na nálepku štúdie. Vyrábať by sa mohol možno už zajtra. Jednoducho, šikovným spôsobom kombinuje to najlepšie zo skladu španielskej automobilky. Za hriech by však možno stál.

05.10.2015 06:00
debata
Koncept Cross Sport kombinuje karosériu Leonu... Foto: Seat
Seat Leon Cross Sport Concept - 2015 Koncept Cross Sport kombinuje karosériu Leonu SC, motor z Leonu Cupra a pohon 4x4 z Leonu X-Perience.

Seat nás s témou crossoverov naťahuje už poriadne dlho. Spomeňme štúdie Seat Tribu z roku 2007, IBX z roku 2011 či tohtoročný koncept 20V20 z jarnej Ženevy. Zatiaľ sa však žiaden z nich na výrobné linky nedostal. To však španielskej automobilke nebránilo vystaviť vo Frankfurte nad Mohanom ďalší crossover. Má síce opäť nálepku konceptu, ale v podstate na ňom nie je nič nové. Seat vo svojom Leone Cross Sport len šikovným spôsobom skombinoval to, čo už dávno vyrába.

Cross Sport má základ v Leone, čo znamená, že je postavený na platforme MQB. A spája hneď niekoľko jeho technológií. Karosériu z kupé Leon SC, motor z ostrého Leonu Cupra, ovenčeného úspechmi z Nurburgringu, a štvorkolku z Leonu X-Perience. Doteraz sa Leon v takejto podobe nevyrábal. Experience chýbal silný benzínový motor a Cupre zas pohon oboch náprav. Teraz je konečne všetko pohromade a aby sme mohli hovoriť o crossoveri, Seat pridal Cross Sportu podvozok zvýšený o 41 mm, čo je ešte viac ako pri X-Perience.

Štúdia je lakovaná v oranžovej farbe známej z... Foto: Seat
Seat Leon Cross Sport Concept - 2015 Štúdia je lakovaná v oranžovej farbe známej z jarného konceptu väčšieho SUV Seat 20V20.

Veľkú časť tohto zvýšenia majú však na svedomí pomerne veľké 19-palcové disky kolies s dvojfarebným vyhotovením. Nechýbajú ani ochranné lemy blatníkov, rozšírené prahy a nábehové hrany nárazníkov. Viac emócií pridáva čierna predná maska s novým výpletom, a najmä oranžový lak, ktorý si Cross Sport požičal z jarnej štúdie väčšieho SUV 20V20. V podobných farbách je ladený aj interiér. Kombinuje čiernu kožu s oranžovou alcantarou. Športový akcent umocňujú hliníkové pedále či sploštený volant.

Interiér pochádza z Leonu Cupra. Je však... Foto: Seat
Seat Leon Cross Sport Concept - 2015 Interiér pochádza z Leonu Cupra. Je však zušľachtený čiernou kožou a oranžovou alcantarou.

Inak sú všetky prvky prebraté bez zmien z Leonu Cupra vrátane multimediálneho rozhrania s dotykovým monitorom a konektivitou so smartfónmi na platforme iOS či Android. Pod kapotou búši najsilnejší motor, aký má momentálne Seat k dispozícii. Štvorvalec 2,0 TSI z Cupry 290 je však vyladený až na 300 koní, teda ma 221 kW Golfu R. Krútiaci moment vrcholí hodnotou 380 Nm. Potom neprekvapí, že v kombinácii so 6-stupňovou prevodovkou DSG šprintuje Cross Sport na stovku za 4,9 sekundy, čo je dokonca o sekundu lepší čas ako pri Leone Cupra. Jednoducho, lepšia trakcia pohonu 4×4 mu príde vhod.

Čo však bude s atraktívnym crossoverom v budúcnosti, nie je celkom zrejmé. Na výrobu má asi viac šancí väčšie SUV z konceptu 20V20 ako trojdverový Cross Sport. Popularita 3-dverových modelov totiž v posledných rokoch klesá, a je len málo pravdepodobné, že by koncern Volkswagen v časoch, keď plánuje redukovať ich počet, zvoli v prípade Seatu inú taktiku. Je však možné, že v Martorelli sa varí čosi ako Golf R, čo znamená, že Cupra by predsa len mohla v blízkej budúcnosti dostať z Cross Sportu aspoň pohon 4×4. To by už logiku dávalo.

Seat Leon Cross Sport Concept - 2015
Seat Leon Cross Sport Concept - 2015
+9Seat Leon Cross Sport Concept - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Seat #autosalón Frankfurt 2015 #Seat Leon Cupra #Seat Leon Cross Sport #Seat Leon X-Perinece
Články podľa značiek