Yamaha koketuje so športovým kupé. Koncept ukáže v Tokiu

Yamaha sa nám síce spája najmä s výrobou motocyklov, no už dávnejšie sa zaoberá aj témou auta. Po koncepte trpasličieho elektromobilu Motiv.e spred dvoch rokov príde do Tokia s čímsi oveľa príťažlivejším - ľahkým športovým kupé.

22.10.2015 16:00
Yamaha Coupé Concept - 2015 Foto:
Koncept ľahkého hybridného kupé by sa mal dostať do sériovej výroby. A následne aj do Európy.
debata

Jeden z najväčších výrobcov motocyklov a vodných či snežných skútrov plánuje rozšíriť svoj program aj o svet druhej stopy. Yamaha o tom dala vedieť už pred dvoma rokmi, keď predstavila koncept miniatúrneho elektromobilu Motiv.e, vyvinutého v spolupráci so slávnym konštruktérom monopostov F1 Gordonom Murrayom. Motiv.e, ktorý by mohol byť dĺžkou 2 690 mm zdatným konkurentom Smartu Fortwo, sa síce do výroby ešte nedostal, ale zdá sa, že neostane len pri ňom.

Do Tokia Yamaha privezie koncept ľahkého dvojmiestneho kupé. Prvá snímka naznačuje, že sa je na čo tešiť. Pôjde o auto pre radosť, aj keď pod jeho rýdzo športovou siluetou nečakajte extrémne výkony. Motiv.e a nové kupé by totiž mali vychádzať zo spoločnej platformy. Kým však mestský drobec bude môcť počítať tak maximálne s trojvalcom alebo elektromotorom, koncept by mal kombinovať oba zdroje energie súčasne. Hybridný pohon by mu tak mohol pri extrémne nízkej hmotnosti zabezpečiť slušnú dynamiku.

A Yamaha to so svojím kupé myslí vážne. Netají, že sériový model má spĺňať homologizačné predpisy nielen v Japonsku, ale aj v Európe a v USA. Úspech však zaručený nie je. Spomeňme si na športové verzie Smartov v podobe roadsteru a kupé, ktoré vydržali vo výrobe len približne dva roky. A rovnako sa nedarilo podobným derivátom Mini, ktoré sa z výroby vytratili bez nástupcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Yamaha #Autosalón Tokio 2015
Články podľa značiek