Motory EA 288 nie sú dotknuté kauzou 'Dieselgate'. Tvrdí to VW

Naftové motory EA 288, spĺňajúce emisnú normu Euro 5 a Euro 6, neobsahujú podľa Volkswagnu žiaden softvér, ktorý by predstavoval neprípustné zariadenie pre riadenie emisií. Tvrdí to na základe interného vyšetrovania.

23.10.2015 18:00
VW - motor TDI Foto:
Kauza „Dieselgate“ s falšovaním emisií sa má podľa koncernu VW v Európe týkať len starších motorov rodiny EA 189. Novšie agregáty majú byť v poriadku.
debata

V posledných dňoch sa objavili informácie, že v USA sú postihnuté emisným škandálom „Dieselgate“ nielen naftové motory radu EA 189, ale aj novšie motory EA 288. Teraz však koncern Volkswagen na základe dôsledného internetového vyšetrovania tvrdí, že riadiace jednotky motorov radu EA 288 „neobsahujú žiaden softvér, ktorý by predstavoval neprípustné vypínacie zariadenie pre riadenie emisií“. Týka sa to nielen najnovších verzií spĺňajúcich emisnú normu Euro 6, ale aj verzií spĺňajúcich normu Euro 5.

„Preto všetky nové automobily z koncernu Volkswagen s naftovými motormi podľa normy Euro 5 a Euro 6, predávané v Európskej únii, spĺňajú zákonné požiadavky a environmentálne normy,“ píše sa v tlačovej správe. Na nemeckej internetovej stránke www.volkswagen.de/info môže každý majiteľ automobilu Volkswagen už od 2. októbra 2015 zadať číslo karosérie svojho automobilu a tým si okamžite overiť, či je jeho vozidlo dotknuté. Rovnaká stránka je od 7. 10. 2015 k dispozícii aj pre slovenských zákazníkov na adrese: info.volkswagen­.com/sk/sk/ho­me.

Pre značky Audi, SEAT a Škoda a v ostatných štátoch EÚ sú aktívne obdobné internetové stránky. V súčasnosti Volkswagen pracuje na technických riešeniach stanovených v pláne opatrení. Od januára 2016 začne s opravami vozidiel. Technické opatrenia sa momentálne vyvíjajú pre každý dotknutý modelový rad a príslušný modelový rok a najprv budú prezentované zodpovedným orgánom. Potom bude Volkswagen o nich informovať majiteľov dotknutých vozidiel a zvolávať ich na bezplatnú opravu vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kauza emisie #dieselgate
Články podľa značiek