Nissan má nové prevodovky CVT. Majú šetriť palivo

Nissan má s kontinuálnymi prevodovkami CVT bohaté skúsenosti. No aj tie zlé. Nepáčili sa napríklad Američanom. Nová generácia CVT od spoločnosti Jatco má byť však úplne iná káva.

11.11.2015 12:00
Prevodovka Jatco Foto:
Nová prevodovka bude vďaka riadeniu Dynamic Step Shift simulovať činnosť klasických automatov. Hoci umožní aj kontinuálnu zmenu prevodu, dostane sedem prednastavených prevodových pomerov s postupným „radením“.
debata

Japonské automobilky uprednostňuj pred dvojspojkovými automatickými prevodovkami tie kontinuálne. Platí to aj o Nissane, ktorý ich využíva nielen v menších modeloch, ale dokonca aj v niektorých SUV, Nissan X-Trail nevynímajúc. Nie všetkým sa však páčia. Kým Japonci sú na ne zvyknutí, Američania rozmaznaní klasickými automatmi s hydrodynamickým meničom vyjadrili kritiku na bezstupňový charakter činnosti CVT. Jednoducho, nepáčil sa im nejasný vzťah medzi otáčkami a rýchlosťou. Nissan musel dokonca celú situáciu vysvetľovať tým, že „poučoval“ zákazníkov, v čom je rozdiel.

Nová generácia prevodovky Jatco CVT7 W/R by však mala zažehnať všetky starosti. Určená bude pre kompaktné modely. Vychádza síce zo súčasnej prevodovky CVT7 z roku 2009 s pomocnou prevodovou skriňou, ale v porovnaní s ňou dostala aktívnu kontrolu preklzu a tiež softvér Dynamic Step Shift, ktorý radí jednotlivé predvolené prevodové pomery postupne tak, aby napodobňoval správanie klasického automatu. Takéto riešenie poznáme napríklad z nových modelov Subaru.

Extrémnou vlastnosťou CVT7 W/R je rekordný prevodový pomer, ktorý sa zvýšil až na 8,7:1. Široký rozsah tak umožňuje na jednej strane zlepšiť dynamiku jazdy a na druhej šetriť palivo. O to sa postará aj znížené trenie nového olejového čerpadla a nové oceľové remene. Prvým modelom, ktorý prevodovku CVT7 W/R dostane, je sedan Nissan Lannia, určený pre čínsky trh. Neskôr sa rozšíri aj do ďalších áut Nissanu. Cieľom spoločnosti Jatco je stať sa do roku 2020 najväčším výrobcom automatov na svete. Už teraz má pod palcom 45 % trhu s prevodovkami CVT.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #prevodovka CVT
Články podľa značiek