Volvo S90: Švédi ukázali novú vlajkovú loď. Je krásna

Volvo zverejnilo prvé oficiálne fotografie nového veľkého sedanu S90. Urobilo tak prakticky okamžite po tom, čo snímky unikli na holandskom servere Autoblog. Vlajková loď sa verejnosti predstaví na januárovom autosalóne v Detroite. Zatiaľ sú potvrdené dva benzínové motory a plug-in hybrid.

03.12.2015 02:00
debata
Dizajn S90 je čiastočne inšpirovaný konceptom... Foto: Volvo
Volvo S90 - 2016 Dizajn S90 je čiastočne inšpirovaný konceptom Volvo Estate z roku 2014. Predná maska obsahuje podľa vzoru veľkého SUV XC90 reflektory s grafikou Thórovho kladiva.

Volvu sa príliš nedarilo utajiť svoju najväčšiu novinku pred zrakom verejnosti. Už približne pred mesiacom prebehli médiami obrázky zmenšených modelov Volva S90 a kombi V90 v mierke 1 : 43 firmy Norev, ktoré boli odcudzené v Číne. Následne ukázalo Volvo teaserovú snímku profilu novej vlajkovej lode, ktorá len potvrdila, že zhoda je dokonalá. A celé to zavŕšil holandský server Autoblog, ktorý vytiahol na svetlo sveta prvé uniknuté fotografie. Volvo neváhalo, a tak tu máme prakticky okamžitú reakciu v podobe uvoľnenia prvej várky oficiálnej fotogalérie. Na bližšie informácie je však Volvo zatiaľ stále skúpe.

Isté je, že tento krásny kúsok s dĺžkou približne päť metrov bude konkurovať nemeckej prémiovej trojke, najmä modelom BMW 5, Audi A6 a novému Mercedesu-Benz triedy E, ktorý sa predstaví zhodou okolností na rovnakej motoršou, teda v januári v Detroite. Dizajn má podľa Volva vniesť nový vietor do konzervatívnych vôd vyššej strednej triedy. A zdá sa, že Švédom sa naozaj vydaril. Vlajkovej lodi S90 nechýba charakter, elegancia ani dynamika. Sčasti je inšpirovaná konceptom Volvo Estate z vlaňajšieho roku. Šéfdizajnér Thomas Ingenlath použil podobne ako pri SUV XC90 predné denné diódy v tvare Thórovho kladiva.

Zadná časť dostala efektné LED svetlá v tvare... Foto: Volvo
Volvo S90 - 2016 Zadná časť dostala efektné LED svetlá v tvare písmena C.

Profil oživuje dynamická spodná línia okien s tretím bočným okienkom. Vzadu sú dominantou ostro rezané LED svetlá v tvare písmena C. Nechýba ani typický veľký nápis Volvo na zadnom veku. Interiér je riešený minimalisticky, aspoň z pohľadu počtu ovládacích prvkov. O ich redukciu sa postaralo rozhranie Sensus Connect s centrálnym dotykovým displejom, známe z XC90. Plejáda bezpečnostných systémov podporí ideu Volva, aby od roku 2020 nebol vo vozidlách tejto značky nikto vážne zranený ani zabitý. Takže môžeme očakávať radarové a kamerové asistenčné systémy.

Luxusný interiér si zakladá na redukcii... Foto: Volvo
Volvo S90 - 2016 Luxusný interiér si zakladá na redukcii ovládacích prvkov. To aj vďaka dotykovému rozhraniu Sensus Connect.

Novinka postavená na platforme SPA spoločnej s XC90 predznamenáva aj rovnakú techniku. Šesť- či osemvalcové motory teda nečakajte. Downsizing je opäť nekompromisný. Pod prednú kapotu sa dostanú výlučne dvojlitrové 4-valce Drive-E. Volvo z dôvodu svetovej premiéry za Atlantikom prezradilo zatiaľ len benzínové špecifikácie. S-deväťdesiatka bude v ponuke s motorom T6 (230 kW), kombinujúcim kompresor s turbodúchadlom, T5 (189 kW) s jediným turbom a v plug-in hybridnej verzii T8 (294 kW), kombinujúcej motor T6 s elektromotorom a li-ion akumulátormi.

Pod kapotou sa objavia výlučne 4-valcové... Foto: Volvo
Volvo S90 - 2016 Pod kapotou sa objavia výlučne 4-valcové dvojlitre Drive-E s výkonom od 142 do 294 kW (plug-in hybrid).

Diesely zatiaľ nepoznáme, no určite pôjde o dvojlitre D4 (142 kW) a D5 (162 kW) známe z XC90. Po verzii sedan bude na rade aj kombi V90, ktoré by sa mohlo predstaviť už na jar v Paríži. Len pre úplnosť spomeňme, že s Volvom S90 sme sa už v histórii švédskej značky stretli. Toto označenie niesol model 960 v závere svojej produkcie, teda v roku 1998. Išlo o poslednú „zadokolku“ Volva. Vyrábala sa aj ako kombi V90. Skutočným bonbónikom v ponuke sa stal vrcholový variant S90 Royal s predĺženým rázvorom, barom a telefónom.

Volvo S90 - 2016
Volvo S90 - 2016
+22Volvo S90 - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Volvo S90 #autosalón Detroit 2016
Články podľa značiek