Lamborghini Urus: Chce poraziť aj Bentaygu. Pomôže V8 bi-turbo

Prvé SUV Lamborghini má premiéru naplánovanú až na rok 2018. Už teraz však jazdia testovací jazdci s prototypmi prvé skúšobné kilometre. A vraj ide o pekelne rýchle auto. Napokon, Urus má byť rýchlejší než Bentley Bentayga, vlastne najrýchlejším SUV na svete.

08.12.2015 16:00
debata (1)
Podľa dostupných informácií by sa nové SUV... Foto: Lamborghini
Lamborghini Urus Concept Podľa dostupných informácií by sa nové SUV Lamborghini Urus nemalo príliš odlišovať od konceptu predstaveného pred dvoma rokmi v Pekingu.

To, že Lambo privedie na svet prvé SUV, teda ak zabudneme na krátku kapitolku menom LM002 so šialeným 12-valcom z Lamborghini Countach, nie je už dávno tajomstvom. Svoj zámer vstúpiť do tohto rastúceho trhu naznačila automobilka zo Sant Agata už v roku 2012 predstavením konceptu Urus. Doteraz však nebolo zrejmé, akým spôsobom chce Lamborghini urobiť zo svojej novinky najrýchlejšie SUV planéty. Teraz však šéf vývoja Maurizio Reggiani odkryl karty. A len potvrdil pôvodné očakávania, že Urus sa stane zároveň prvým Lamborghini s preplňovaným motorom.

Pre automobilku, ktorá si vo svojich superšportoch ctí atmosférickú klasiku ešte aj v časoch, keď na turbá prešli Porsche, McLaren či dokonca Ferrari, ide o historický krok. Pod prednou kapotou sa teda neobjaví žiaden derivát súčasných 10– a 12-valcových motorov z Huracanu alebo Aventadoru. Podľa Regianiho padlo definitívne rozhodnutie v prospech 4-litrového 8-valca s dvojicou turbodúchadiel. Tie mu majú zabezpečiť nielen mohutný záťah od nízkych otáčok, ale aj lepšie emisie. A prvé prototypy už jazdia.

Sériová verzia má  ponúknuť viac miesta v... Foto: Lamborghini
Lamborghini Urus Concept Sériová verzia má ponúknuť viac miesta v interiéri ako ukázal koncept.

Za volant sa posadil dokonca sám šéf automobilky Stephan Winkelmann a chválou nešetril. „Bol som unesený. Toto auto ponúka viac, ako som čakal. Bude to pravé Lamborghini, pretože to bude najrýchlejšie SUV.“ Nad pôvodom samotného motora však visí otáznik. Keďže však Urus bude zdieľať platformu MLB, použitú pre nové Audi Q7 či Bentley Bentayga, núka sa koncernové riešenie v podobe agregátov Audi či Porsche. Reggiani však kontruje. „Náš motor nebude používať nikto iný, len Lamborghini.“

Pekelnú dynamiku má Urusu zabezpečiť dvakrát... Foto: Lamborghini
Lamborghini Urus Concept Pekelnú dynamiku má Urusu zabezpečiť dvakrát preplňovaný 8-valec. Automobilka tvrdí, že tento motor bude mať len Lamborghini.

Čo z toho vyplynie, ukáže až budúcnosť, no predstava, že Lambo investuje milióny eur do vlastnej pohonnej jednotky, je naivná. Takže najskôr pôjde o prácu ladičov zo Sant Agata na niektorom z existujúcich 8-valcov. Podľa automobilky bude Urus síce stavaný najmä na cesty, no vďaka štandardnému pohonu 4×4 a tiež aktívnemu podvozku mu nemajú robiť problém ani prašné cesty. Dizajn sa síce od čias konceptu zmenil, no niektoré asociácie na štúdiu majú sériovému Urusu zostať.

Novinka bude schádzať z radikálne modernizovaného materského závodu v Sant Agata od roku 2018. To je o rok neskôr ako sa pôvodne predpokladalo. Premiéra by sa tak mohla odohrať na jar v Ženeve. Zároveň však Lamborghini pripustilo, že ak bude projekt pokračovať doterajším tempom, nie je vylúčený ani skorší termín. Neskôr je v hre aj plug-in hybrid či dokonca diesel, ktorému sa Lambo vôbec nebráni. „Ak budú mať zákazníci záujem, sme pripravení,“ povedal Reggiani. Zároveň by to automobilke pomohlo „skrotiť" flotilové emisie.

Aké budú parametre Urusu, je, pochopiteľne, tajomstvom. Vzhľadom na ambíciu najrýchlejšieho SUV bude však musieť jazdiť rýchlejšie než 301 km/h a zrýchľovať pod 4,1 sekundy, čo sú parametre súčasného kráľa SUV a zároveň koncernového súrodenca Bentley Bentayga. Na jeho preplňovaný 12-valec 6,0 W12 /447 kW asi Urus stačiť výkonom nebude, no jeho prednosťou sa stane nižšia hmotnosť a lepšia aerodynamika. V konečnom súboji by tak mal jasne dominovať.

Lamborghini Urus Concept
Lamborghini Urus Concept
+3Lamborghini Urus Concept

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lamborghini #Lamborghini Urus
Články podľa značiek