Saab plánuje elektrické crossovery. Zatiaľ pre Čínu

Nové čínske investície do zbankrotovaného Saabu privedú na svet štyri nové modely. S benzínovými ani naftovými motormi však nepočítajte. Saab prejde na elektrinu.

15.12.2015 12:00
Saab Foto:
Nové elektrické crossovery a SUV vzniknú na platforme Phoenix, ktorá bola pripravená tesne pred bankrotom Saabu aj na alternatívne pohony.
debata

Vývoj Saabu sa uberá zvláštnym smerom. Po bankrote a prechode pod krídla spoločnosti NEVS (National Electric Vehicle Sveden) spustil v malom výrobu starého modelu 9–3. Prílev čínskych investícií od Dongfeng Motors bude však znamenať už v blízkej dobe veľký rozvoj, no zároveň aj odklon od tradície. Spoločnosť už dávnejšie oznámila, že vyvíja elektrickú verziu 9–3, ktorá by sa mala objaviť v roku 2017. Teraz je ale jasné, že len pri nej nezostane.

NEVS má totiž licenciu aj na platformu Phoenix, ktorá bola ešte za čias „starého“ Saabu predstavená formou rovnomenného konceptu. A práve na nej majú vzniknúť ďalšie elektromobily. Prvým z nich bude podľa slov šéfa Saabu Matiasa Bergmana všestranný fastback strednej veľkosti, plánovaný na rok 2018. Za ním budú nasledovať ďalšie tri crossovery od malého mestského až po väčší rodinný. Z prvých skíc vyplýva, že dizajn sa inšpiruje konceptom z roku 2011.

V Európe, okrem Švédska, sa však na novinky Saabu príliš netešme. Mieria v prvom rade do Číny, ktorá vzhľadom na tamojšie smogom zamorené metropoly podporuje alternatívne pohony. Výroba modelov bude prebiehať tak v materskom Trollhatane s kapacitou 180 000 kusov ročne, ako aj v čínskom Tchien-ťin, kde vznikla nová továreň s kapacitou až 200 000 kusov vozidiel. Saab teda rozhodne neuvažuje v malom. Bergman predpokladá, že po spustení produkcie všetkých modelov by mohol ročne produkovať okolo 250 000 áut.

Pre úplnosť spomeňme, že Saab má aktivity aj v Turecku, kde na základe starého modelu 9–3 vzniká národné turecké auto, ktoré sa dostane na trh pod vlastnou značkou. Veľkým problémom súčasného vlastníka Saabu, spoločnosti NEVS, ale je, že práva na značku Saab má len na dobu určitú. Je teda možné, že ak sa skončia rokovania o predĺžení práv so Saabom AB neúspešne, nové elektrické modely sa budú predávať pod úplne iným logom. Zároveň by to znamenalo aj definitívny koniec slávnej značky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NEVS #Saaab
Články podľa značiek