Kia Telluride: Kórejské 'Volvo XC90' naznačuje veľké SUV

Pôsobivé full-size SUV predstavené v Detroite vraj nikdy nezamieri do výroby. Bola by to však škoda. Sorento by získalo väčšieho súrodenca. A navyše s hybridným pohonom.

15.01.2016 16:00
debata (3)
Telluride pripomína vzhľadom tak trochu švédske... Foto: Kia
Kia Telluride Concept - 2016 Telluride pripomína vzhľadom tak trochu švédske Volvo XC90. Rozmermi ho ale prekonáva. Na dĺžku má päť, na šírku dva a na výšku 1,8 metra. Základom je predĺžená platforma súčasného Sorenta.

Kia plní svoj sľub. Na motoršou v Detroite predstavila koncept luxusného SUV. Teraz už vieme, že má názov Telluride a že jeho pozícia je nad súčasným Sorentom. Štúdia je však postavená práve na jeho platforme s celkovou dĺžkou natiahnutou na päť metrov. Rázvor náprav narástol o 30 cm, takže má 3,08 metra. A rovnako veľkorysá je šírka dva a výška 1,8 metra. V Európe by teda mohla Kia konkurovať s Telluride napríklad Mercedesu-Benz GLS. Zaujímavejší je však pre ňu trh za Atlantikom, kde sú full-size SUV mimoriadne žiadané. Súpermi by jej mohli byť Cadillac Escalade alebo Lincoln Navigator.

Robustný dizajn dopĺňajú obrovské 22-palcové... Foto: Kia
Kia Telluride Concept - 2016 Robustný dizajn dopĺňajú obrovské 22-palcové disky kolies obuté pneumatikami Hankook Ventus ST 275 /45 R22.

Lenže Kia tvrdí, že Telluride sa do výroby nechystá a že je len akýmsi štylistickým cvičením jej kalifornského dizajncentra, ktoré nám už dalo koncepty Stinger, Provo či Trackster. A je to škoda. Kia totiž opäť dokázala, že dizajn robiť vie i keď v tomto prípade si asi nemôžete nespomenúť na nové Volvo XC90. Telluride ho pripomína proporčne aj tvarom zadného stĺpika. Príslušnosť k značke však demonštruje asi najväčšou tigrou maskou, aká sa kedy na Kii objavila. Nechýbajú diódové svetlá, vrátane tých zadných, zapustené kľučky dverí, ako aj megalomanské 22-palcové disky kolies. A ako sa na koncept patrí, ani protismerný pár zadných dverí s absentujúcim stredovým stĺpikom.

Interiér je prístupný cez dva páry dverí. Tie... Foto: Kia
Kia Telluride Concept - 2016 Interiér je prístupný cez dva páry dverí. Tie zadné sa otvárajú protismerne. Veľkosť vstupného otvoru zväčšuje aj absentujúci stredový stĺpik.

Do priestranného interiéru je teda skvelý prístup a to aj za pomoci výsuvných stúpačiek. Telluride ponúka sedem miest, z toho štyri v samostatných luxusných sedadlách so zabudovaným systémom monitorovania životných funkcií. Ďalšie tri tvorí lavica v treťom rade. Údaje o vašej kondícií sa následne zobrazujú na displejoch umiestnených na vnútorných stranách dverí. A nielen to. Telluride má totiž aj čosi ako terapeutické účinky. Pomocou diódového panelu nazvaného Light Emitted Rejuvenation pomáha členom posádky lepšie zvládať negatívny vplyv takzvanej „pásmovej choroby“, teda následky prechodu medzi časovými zónami. To by sa hodilo napríklad po prílete z veľkej diaľky.

Štyri individuálne a posuvné sedadlá sú... Foto: Kia
Kia Telluride Concept - 2016 Štyri individuálne a posuvné sedadlá sú vybavené systémom monitorovania životných funkcií. Systém Light Emitted Rejuvenation pomáha členom posádky lepšie zvládať negatívny vplyv prechodu medzi časovými zónami.

Kabína je osadená množstvom displejov. Tie predné neprekvapia, zato zadný nazvaný Swip Command, ktorý možno ovládať aj pomocou gest, určite áno. Slúži potrebám komunikácie a najmä zábavy. Telluride je preto vybavený výkonnou audiosústavou Harman/Kardon, no ak má každý z členov posádky iný vkus, použiť môže bezdrôtové slúchadlá. Zaujímavé je, že množstvo dielcov v interiéri, vrátane palubnej dosky, bolo vyrobených metódou 3D tlače. O pohon tohto kolosu sa stará hybridná sústava s celkovým výkonom 294 kW. Základom je atmosférický 6-valec 3,5 GDI (198 kW), ktorému pomáha prídavný elektromotor (96 kW).

Dynamické parametre Kia nezverejnila, podľa americkej normy má však Telluride spotrebovať na diaľnici priemerne 7,8 litra benzínu na 100 km, čo ale nie je nijako očarujúce. Osud konceptu bude pravdepodobne závislý od reakcie americkej verejnosti. Technologicky totiž nebráni nič tomu, aby sa Telluride až na pár showcarr-ových výstrelkov dostal na výrobné linky. Kia to však zatiaľ striktne popiera. Minimálne ale využije aspoň jeho dizajnové prvky pri vývoji nových modelov. A rovnako to môže platiť aj o jeho hybridnej sústave, ktorá nesmie na trhu v USA chýbať.

Kia Telluride Concept - 2016
Kia Telluride Concept - 2016
+8Kia Telluride Concept - 2016

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Concept #koncept #autosalón Detroit 2016 #Kia Telluride
Články podľa značiek