VW Tiguan: Príde v predĺženej verzii a tiež ako kupé

Nový Volkswagen Tiguan nekončí len 5-miestnou verziou. Volkswagen teraz definitívne potvrdil dva ďalšie varianty. Najväčším prekvapením je kupé-SUV.

29.02.2016 16:00
VW Tiguan Coupé Foto:
Najväčším prekvapením Tiguanu sa stane verzia Coupé, ktorá by mala konkurovať napríklad extrémne úspešnému Range-Roveru Evoque.
debata (3)

Volkswagen predstavil druhú generáciu Tiguanu na jeseň vo Frankfurte nad Mohanom a tento rok ju uviedol do predaja. Päťmiestne SUV, z ktorého sa od roku 2007 predalo viac ako 2,7 milióna exemplárov, má však teraz ešte väčšie ambície. Napokon automobilka z Wolfsburgu ani netajila, že na jeho základe vznikne predĺžený 7-miestny variant, teda čosi ako pripravovaná Škoda Kodiaq, ktorý sa má dostať do predaja začiatkom roka 2017. Doteraz sa však predpokladalo, že predĺžený Tiguan s rázvorom 2 791 mm bude iba americkou záležitosťou.

Sedemmiestna verzia Tiguanu bude postavená na... Foto: Automobile-Magazine
VW Tiguan XL - 2017 Sedemmiestna verzia Tiguanu bude postavená na predĺženej platforme MQB s rázvorom 2 791 mm, podobne ako Škoda Kodiaq a SUV Seatu, ktoré síce nemá ešte meno, ale dorazí už na jar do Ženevy.

Okrem toho sa na rok 2018 chystá aj štýlové kupé-SUV postavené na „krátkom“ Tiguane, ktoré bude konkurovať Range Roveru Evoque. S týmto variantom sa síce pôvodne nepočítalo, ale trval na ňom nový šéf značky Herbert Diess, ktorý prišiel do Wolfsburgu začiatkom leta priamo z BMW. Takže nakoniec dostalo zelenú. Kým predĺžený Tiguan bude mať štandardne pohon oboch náprav, kupé bude k dispozícii aj ako predokolka. Tým by sa mala vylúčiť kanibalizácia so Škodou Kodiaq, ale aj s novým SUV od Seatu, ktoré má debutovať už v marci v Ženeve. Teda v prípade, že Tiguan XL dorazí nakoniec aj do Európy.

To však až také isté nie je, pretože kým produkciu americkej verzie Tiguanu zabezpečí závod v Mexiku, česko-španielske dvojčatá budú schádzať z výrobných liniek závodu v Kvasinách. Naproti tomu Tiguan kupé bude montovaný buď priamo v Wolfsburgu, alebo v španielskom Martorelli. Z toho vyplýva, že s ním automobilka počíta aj v Európe. Zaujímavé však je, že kupé-SUV pripravuje aj Škoda. Lenže tá prenechá Európu Tiguanu, pretože bude, aspoň podľa doterajších informácií, určené len čínskym zákazníkom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Tiguan #VW Tiguan Coupé #kupé SUV
Články podľa značiek