Renault Scénic 2016: Prerod na crossover je za dverami

Renault uvoľnil prvé fotografie štvrtej generácie Scénicu. Podľa vzoru veľkého Espace zaútočí aj on génmi crossoveru. Mohlo by to pomôcť.

24.02.2016 18:00
Renault Scenic - 2017 Foto:
Nový Scénic má síce splývavé línie jednopriestorovej karosérie, podobne ako v triede MPV, zvýšený podvozok a kratšie previsy však hovoria jasnou rečou. Scénic sa podľa vzoru Espace mení na crossover.
debata (1)

V roku 1996 predstavil Renault revolučný Mégane Scénic. Vytvoril ním kategóriu kompaktných MPV. A nasledovali ďalšie dve generácie, z ktorých posledná sa s množstvom modernizácií vyrába od roku 2009. To je na mainstreamový model až-až. Neprekvapuje teda, že po siedmich rokoch príde na svet Scénic štvrtej generácie. Keďže však predaje v segmente MPV idú dlhodobo dole, Renault mení stratégiu. Nový Scénic obdaroval podľa vzoru Espace génmi crossoverov. To znamená väčšiu svetlú výšku a kratšie previsy.

Zaujímavým prvkom je zvlnená spodná línia okien. Foto: Renault
Renault Scenic - 2017 Zaujímavým prvkom je zvlnená spodná línia okien.

Dizajn v mnoho pripomína koncept R-Space ešte z roku 2011. Zaujímavé ale je, že kým nový Mégane, ktorý je základom Scénicu, deklaruje štýlom príbuznosť s novou vlajkovou loďou Talisman, Scénic má bližšie k Capturu. Nedostal totiž denné „hokejkovité“ diódy. Zato sa môže pochváliť elegantnou siluetou a panoramatickým trojdielnym čelným oknom s úzkymi stĺpikmi, ktoré zabezpečia perfektný výhľad. Zaujímavá ej aj zvlnená spodná línia okien. Rozmery zatiaľ nepoznáme, tak ako dizajn zadnej časti či interiér, ktorý ostáva tajomstvom.

Isté je, že Scénic zdedí platformu CMF z Mégane, čo znamená aj identické motory. Očakávať tak môžeme preplňované benzínové 4-valce 1,2 TCe (74 kW, 97 kW) a dieselové motory 1,5 dCi (66 kW, 81 kW) a 1,6 dCi (96 kW, 118 kW). Na vrchol by sa ale mohla postaviť preplňovaná jednašestka 1,6 TCe s výkonom 151 kW. Je tiež možné, že podľa vzoru Mégane bude môcť Scénic disponovať riadenými zadnými kolesami 4Control a v interiéri dotykovým rozhraním R-Link. Viac sa však dozvieme až v Ženeve.

Do predaja by sa mala novinka dostať pred koncom tohto roka. Po základnej verzii bude podobne ako v predošlej generácii nasledovať predĺžená verzia Grand Scénic s troma radmi sedadiel.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault Scénic
Články podľa značiek