Bentley Mulsanne: Tri varianty britského luxusu

Na autosalóne v Ženeve predstaví britská luxusná značka facelift svojej vlajkovej lode Mulsanne. Tá už nebude k dispozícii len v štandardnom a športovom prevedení, ale aj vo verzii s rozšíreným rázvorom.

03.03.2016 14:00
Bentley-Mulsanne 2017 2 Foto:
Bentley Mulsanne 2017
debata

Britská automobilka Bentley ukáže v Ženeve facelift modelu Mulsanne a zároveň predstaví novú predĺženú verziu nazvanú Mulsanne.Tá sa bude pýšiť 3 516 mm dlhým rázvorom, ktorý cestujúcim vzadu ponúkne nesmierne veľa priestoru. Spolu s faceliftom základného modelu predstaví aj vylepšenú športovú verziu Speed.

Z hľadiska pohonnej jednotky sa nič nezmenilo. Pod kapotou zostáva 6,75 litrový osemvalec s dvomi turbami a s výkonom 377 kW (505 k) a maximálnym krútiacim momentom 1 020 Nm. V prípade výkonnejšej verzie Speed bude motor produkovať 395 kW (530 k) a 1 100 Nm krútiaceho momentu. Osemstupňová automatické prevodovka ZF bude výkon motora prenášať na zadnú nápravu.

Bentley Mulsanne už nebude k dispozícii len v... Foto: Bentley
Bentley-Mulsanne 2017 5 Bentley Mulsanne už nebude k dispozícii len v základnej a v športovej verzii Speed, ale aj vo verzii s predĺženým rázvorom nazvanej Extended Wheelbase

Bentley Mulsanne zrýchli z 0 na 100 km/h za 5,1 sekundy, pričom najrýchlejšie dokáže ísť 296 km/h. Silnejšia verzia Speed sa môže pochváliť maximálnou rýchlosťou 305 km/h a šprint z nuly na stovku zvládne za 4,8 sekundy. Uvedeným technickým údajom zodpovedá aj priemerná spotreba pohybujúca sa na úrovni 14 litrov na sto kilometrov.

Keďže agregát zostal rovnaký, zmeny sa dotkli zovňajšku a interiéru vozidla. Na prvý pohľad je zjavné, že Mulsanne vychádza zo svojich predchodcov. Napriek tomu sa zmenilo množstvo prvkov. Maska chladiča sa rozšírila o 80 milimetrov a dostala špecifický výplet odkazujúci na modely Bentley R-Type Continental alebo Embiricos. Obmenou prešli aj nárazník a LED svetlomety, ktoré sa posunuli o 53 milimetrov do strán. Úpravy v zadnej časti vozidla sa týkajú nárazníka a svetiel. Nárazník sa rozšíril o 26 milimetrov a svetlá majú výraznejší tvar písmena B, ktorý vynikne hlavne v noci.

V interiéri ostáva luxus na prvom mieste. Multimediálny systém bude kompatibilný s aplikáciami Apple Carplay, Android Auto a so systémom MirrorLink. Ovládať sa bude cez osempalcovú dotykovú obrazovku. Jeho súčasťou bude aj pevný disk s kapacitou 60 GB. Cestujúci vzadu budú môcť využívať dva tablety s 10,2 palcovou uhlopriečkou, pripojením na internet a možnosťou pripojenia cez Bluetooth. V celom vozidle bude rozmiestnených dvadsať reproduktorov.

Detaily interiéru, ktoré najviac zaujmú, sa dočkali novšieho dizajnu. Ide hlavne o sedadlá, držadlá na dverách, lakťové opierky a sklenené tlačidlá. Zákazníci si budú môcť vybrať z 24 farieb kože, pričom budú mať možnosť zvoliť si farebnú dvojkombináciu. Samozrejmosťou ostávajú drevené prípadne aj kamenné doplnky, ktoré sú spolu s čalúnením výsledkom ručnej práce.

Tak ako je u Bentley zvykom, interiér bude... Foto: Bentley
Bentley-Mulsanne 2017 8 Tak ako je u Bentley zvykom, interiér bude výsledkom ručnej práce. Zákazníci si budú môcť vybrať z 24 farieb koženého čalúnenia.

Štandardom budú dvadsaťpalcové disky z ľahkých zliatin a špeciálne navrhnuté pneumatiky Dunlop s rozmermi 265/45 ZR 20. V rámci voliteľnej výbavy budú k dispozícii aj dvadsaťjedenpalcové kolesá. Bentley zároveň sľubuje oveľa menej hluku v kabíne. Bezpečnostná výbava počíta s automatickými svetlami, sledovaním mŕtveho uhla, stabilizačným systémom ASC a prednárazovým bezpečnostným systémom. Zákazníci si najnovšie verzie môžu objednať už teraz, ale hotové budú až v lete. Ceny zatiaľ neboli oficiálne zverejnené, ale podľa odhadov bude základná verzia stáť 230 tisíc libier a športová verzia Speed 252 tisíc libier.

Bentley-Mulsanne 2017
Bentley-Mulsanne 2017
+10Bentley-Mulsanne 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #Bentley Mulsanne #autosalón Ženeva 2016
Články podľa značiek