Ford Sync 3: Nové rozhranie 'počúva' lepšie. Prvá ho má Kuga

Ford predstavil na svetovom kongrese mobilných technológií v Barcelóne tretiu generáciu multimediálneho rozhrania Sync. Je rýchlejšia, intuitívnejšia a inteligentnejšia. Zlepšilo sa najmä hlasové ovládanie. Stačí povedať „potrebujem cappuccino“ a navigácia vám nájde najbližšiu kaviareň.

07.03.2016 12:00
Ford - rozhranie SYNC 3 Foto:
Ford predstavil nové rozhranie Sync 3 spolu s premiérov modernizovaného SUV Kuga. Osempalcová obrazovka má vyššie rozlíšenie, lepší kontrast a grafiku s virtuálnymi tlačidlami.
debata (1)

Už dnes používa rozhranie Sync 1 a Sync 2 približne 15 miliónov majiteľov Fordov. Pravdou ale je, že nepatrilo medzi tie najvydarenejšie. Zlepšiť ovládanie má jeho výrazne modernizovaná tretia generácia Sync 3. Úpravy totiž vychádzajú z prieskumu, pri ktorom Ford získal od užívateľov viac ako 22 tisíc pripomienok a poznatkov. To je dosť na to, aby bol nový systém užívateľsky priateľskejší.

Základom je nová 8-palcová obrazovka s vyšším rozlíšením, rýchlejšími reakciami a virtuálnymi tlačidlami. Systém je navyše kompatibilný cez platformu Apple CaePlay so smartfóni Apple. Vodičom umožňuje telefonovať, posielať a prijímať správy či získavať navigačné pokyny optimalizované podľa dopravných podmienok a poskytuje tiež prístup k hudbe. Kompatibilita so službou Siri Eyes Free umožňuje zas jednoduchý prístup k funkcii Siri pomocou telefónu pripojeného cez Bluetooth.

Sync 3 používa vylepšené hlasové ovládanie a... Foto: Ford
Ford - rozhranie SYNC 3 Sync 3 používa vylepšené hlasové ovládanie a nové aplikácie vrátane MyBoxMan, ktorá umožňuje vodičom doručiť zásielku iným osobám a zarobiť si počas štandardnej päťkilometrovej jazdy približne 5 až 8 eur.

Platforma Android Auto spája systém s telefónmi s operačným systémom od Windows. Poskytuje bezpečnejší prístup k známym aplikáciám a službám, napríklad Google Search, Google Maps a Google Play. Prostredníctvom Wi-Fi pripojenia sú automaticky dostupné aktualizácie softvéru (Over the Air). A to aj vzduchom ak vozidlo disponuje potrebnými nastaveniami pre domácu sieť Wi-Fi, dostupnú na príjazdovej ceste alebo v garáži zákazníka.

Hlavné menu obsahuje len najpoužívanejšie voľby, teda audio, klimatizáciu, telefón, navigáciu, aplikácie a nastavenia. To znamená lepšiu a rýchlejšiu orientáciu. Veľký pokrok však urobil Ford najmä v hlasovom ovládaní. Sync 3 rozlišuje napríklad neoficiálne názvy miest a pri zadávaní čísloviek nevyžaduje vyslovovať jednotlivé čísla samostatne. Stačí povedať „potrebujem kávu“ alebo „potrebujem benzín“ a navigácia okamžite vyhľadá najbližšiu kaviareň či čerpaciu stanicu. Tak isto možno voliť hudbu či hudobný žáner.

Grafika s virtuálnymi tlačidlami výrazne... Foto: Ford
Ford - rozhranie SYNC 3 Grafika s virtuálnymi tlačidlami výrazne uľahčuje orientáciu v hlavnom menu.

SYNC 3 využíva dotykové gestá roztiahnutia na zväčšenie zobrazenia a švihnutia, ako aj vyhľadávanie pomocou jedného okna známe z internetových vyhľadávačov. Zákazníkom tak na obrazovke vozidla prináša zážitok veľmi podobný obrazovkám smarfónov, no jednoduchší a intuitívnejší. Ford je tiež pyšný na nové aplikácie AppLink, ktorých je celkom päť. Asi najväčšou vychytávkou je MyBoxMan, umožňujúci vodičom doručiť zásielku iným osobám a zarobiť si počas štandardnej päťkilometrovej jazdy približne 5 až 8 eur.

Aplikácia HearMeOut, ako prvá hlasovo ovládaná handsfree sociálna aplikácia na svete zaznamenáva 42-sekundové zvukové odkazy a zdieľa ich na Facebooku alebo Twitteri, a tiež umožňuje vypočuť a „lajkovať“ zvukové odkazy od iných ľudí. K populárnym aplikáciám patrí AccuWeather MinuteCast ktorá dokáže na základe GPS polohy poskytnúť predpoveď zrážok minútu po minúte, vrátane informácií o type, intenzite a ich trvaní. V našich končinách ale oceníme, že Sync 3 rozumie už aj češtine.

Sync 3 sa predstavil v Ženeve v modernizovanom SUV Ford Kuga. To však príde na trh až koncom roka, takže k prvým zákazníkom dorazí vylepšené rozhranie najprv v modeloch Mondeo, S-Max a Galaxy a to začiatkom leta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #SYNC 3
Články podľa značiek