Mazda MX-5 RF : Svetové auto roka dostalo pevnú strechu

Roadster Mazda MX-5 je v automobilových kruhoch mimoriadne populárny. Jeho štvrtá generácia zbiera úspechy v anketách po celom svete. Na autosalón v New Yorku si japonská automobilka pripravila predstavenie verzie s pevnou sklápacou strechou s označením RF.

29.03.2016 06:00
debata
Mazda MX-5 RF je vďaka pevnej sklápacej streche... Foto: Mazda
Mazda-MX-5 RF 2017 1024x768 wallpaper 02 Mazda MX-5 RF je vďaka pevnej sklápacej streche univerzálnejším modelom.

Rozhodnutie Mazdy o vyrábaní modelu MX-5 s pevnou sklápacou strechou je určite správne. Nadšenci športových automobilov sú na celom svete, no nie všade sú ideálne klimatické podmienky na kabriolet s plátennou strechou. Preto zákazníci oceňujú možnosť výberu medzi tradičným roadsterom a tým, ktorý im poskytuje zážitok z jazdy v každom počasí.

Pre dizajnérov bola prvoradá silueta so... Foto: Mazda
Mazda-MX-5 RF 2017 1024x768 wallpaper 04 Pre dizajnérov bola prvoradá silueta so zatvrenou strechou.

Dôkazom toho je aj údaj o predaji tretej generácie Mazdy MX-5, keďže viac ako polovica predaných vozidiel mala pevnú sklápaciu strechu. Napriek dizajnovým rozdielom si Mazda MX-5 RF zachováva punc auta, ktoré vzhľadom očarí. Z hľadiska exteriéru bolo pre výrobcov dôležité, aby nový vzhľad strechy ladil so siluetou kabíny a pritom poskytoval zážitok pri jazde s otvorenou strechou.

Napriek možnosti sklopiť pevnú strechu bolo prioritou dizajnérov vytvoriť dokonalý vzhľad karosérie so zatvorenou strechou. Vtedy vynikne splývavá zadná časť auta v tvare slzy. Tá je výnimočná aj v tom, že si zachováva rovnaký tvar, či je strecha sklopená alebo nie. Rozmery verzie RF sa oproti klasickej karosérii zmenili, len pokiaľ ide o výšku. Verzia s pevnou sklápacou strechou je o päť milimetrov vyššia. Rovnaký ostal aj objem batožinového priestoru, takže pevná strecha nie je na úkor praktickosti.

Mazda MX-5 RF bude k dispozícii aj v novej farbe nazvanej „Machine Grey“, ktorú si môžu zvoliť aj záujemcovia o SUV CX-9. Ide o farbu predstavujúcu odolnosť a eleganciu strojov. Auto vďaka nej pôsobí, akoby by bolo stvorené z jedného kusu kovu. Strecha môže byť čierna alebo vo farbe karosérie.

Interiér bude tak ako v tradičnej verzii prispôsobený športovému vzhľadu vozidla. Jeho cieľom je zintenzívniť vodičovi pôžitok z jazdy. K tomu prispeje aj pevná strecha, ktorá kabínu výrazne odhluční. V interiéri pribudlo tlačidlo na jej ovládanie. Nachádza sa pod ovládačmi klimatizácie. Otváranie a zatváranie strechy je sprevádzané animáciou, ktorá sa zobrazí na 4,6 palcovom TFT displeji. Sedadlá a interiér sú čalúnené kožou Nappa v gaštanovej farbe a prešívané sivou niťou.

Mazda MX-5 RF
Mazda MX-5 RF
+9Mazda MX-5 RF

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #roadster #Mazda MX-5 #Mazda MX-5 RF
Články podľa značiek