Lincoln Navigator Concept: Šesťmiestne SUV plné komfortu

Na autosalóne v New Yorku predstavila americká automobilka Lincoln koncept luxusného SUV. Predznamenáva ním dizajnové smerovanie značky v danom segmente. Osloviť chce priestranným interiérom, bezpečnostnými systémami a luxusným spracovaním.

30.03.2016 14:00
Lincoln-Navigator Concept 2016 1024x768... Foto:
Lincoln Navigator Concept naznačuje, akým smerom sa automobilka plánuje v segmente SUV uberať.
debata

Americká automobilka Lincoln predstavila prvé veľké luxusné SUV v roku 1997. Odvtedy sa nároky zákazníkov zmenili, a preto prichádza s konceptom modelu Navigator. Ide o štúdiu, ktorá prezrádza priority výrobcu, a to priestor, bezpečnosť a luxus. O pohon sa stará 3,5 litrový zážihový šesťvalec s dvomi turodúchadlami s výkonom viac ako 400 konských síl.

Nové elektronické systémy zabezpečujú pohodlnú jazdu aj v náročnejšom teréne a vyrovnajú sa tiež s horšími poveternostnými podmienkami. Vodič si môže vybrať z niekoľkých jazdných režimov. Tie upravujú nastavenie posilňovača riadenia, tvrdosť podvozku a hladinu hluku motora. Každý jazdný režim sprevádza príznačná grafika.

Návrhári štúdie výchádzali z dizajnu... Foto: Lincoln
Lincoln-Navigator Concept 2016 1024x768 wallpaper 02 Návrhári štúdie výchádzali z dizajnu plachetníc. Farba karosérie nazvaná "Storm Blue" pripomína sfarbenie mora a oblohy.

Pokiaľ ide o dizajn, návrhári sa nechali inšpirovať luxusnými plachetnicami. Čisté moderné línie vynikajú v modrej farbe karosérie nazvanej „Storm Blue“. Ide o špecifickú kombináciu modrej a sivej, ktorá má pripomínať farby mora a oblohy. Kožené čalúnenie interiéru je takisto svetlomodrej farby.

Lincoln Navigator Concept je navrhnutý na prepravu šiestich osôb vrátane vodiča. Všetky sedadlá sú patentované spoločnosťou Lincoln a dajú sa upraviť tridsiatimi spôsobmi. Interiér je ozvučený prvotriednym audio systémom. Najodvážnejším prvkom sú však jednodielne bočné dvere, ktoré sa otvárajú dohora, a výsuvné schodíky. Otváranie krídlových dverí sprevádza svetelná sekvencia typická pre modely značky Lincoln.

Paleta bezpečnostných systémov zahŕňa predkolízneho asistenta a systém rozpoznávania chodcov. Situáciu pred vozidlom sníma kamera a radar. Ak systém zaregistruje chodca alebo vyhodnotí riziko havárie, upozorní vodiča. Ak vodič nezareaguje, systém začne automaticky brzdiť, aby kolízii zabránil, prípadne zmiernil jej následky.

Predkolízny asistent je aktívny neustále, no systém rozpoznávania chodcov funguje len pri nižších rýchlostiach. K bezpečnosti jazdy prispieva aj systém udržiavania v jazdnom pruhu. Ak sa vozidlo dostane za deliacu čiaru, volant začne vibrovať a jemnými pohybmi vráti auto do jazdného pruhu.

Najodvážnejším prvkom konceptu sú jednodielne... Foto: Lincoln
Lincoln-Navigator Concept 2016 1024x768 wallpaper 06 Najodvážnejším prvkom konceptu sú jednodielne krídlové dvere a výsuvné schodíky.

Parkovanie a vyparkovanie uľahčujú štyri kamery poskytujúce 360 stupňové zobrazenie okolia z vtáčej perspektívy. Vodič má k dispozícii dve digitálne obrazovky. Jedna predstavuje palubný počítač so všetkými dôležitými údajmi. Druhá dotyková plní úlohu zábavno-informačného systému. Ďalší štyria pasažieri majú k dispozícii obrazovky umiestnené v hlavových opierkach. Smartfóny a tablety možno s multimediálnym systémom spárovať prostredníctvom wifi pripojenia.

Lincoln Navigator Concept
Lincoln Navigator Concept
+10Lincoln Navigator Concept

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncept #SUV #Lincoln #Lincoln Navigator Concept
Články podľa značiek