Mazda CX-4: Nové fotky kupé-SUV lákajú. Nie však Európanov

Mazda zverejnila ďalšie snímky nového športového crossoveru CX-4. Zatiaľ síce len čiastkové, no jedna fotografia predsa len unika. V plnej paráde uvidíme novinku za pár dní v Pekingu. Bohužiaľ, ostane len v Číne.

11.04.2016 19:00
debata (1)
Snímka sériového prototypu ukazuje, že CX-4 sa... Foto: Mazda
Mazda CX-4 - 2017 Snímka sériového prototypu ukazuje, že CX-4 sa naozaj nebude veľmi líšiť od konceptu Koeru, ktorý si za svoj dizajn vyslúžil uznanie.

Premiéra konceptu Koeru vlani na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom nenechala nikoho na pochybách, že Mazda pripravuje atraktívne kupé-SUV, ktoré by sa mohlo pustiť do súboja napríklad s BMW X4 alebo novým Mercedesom-Benz GLC Coupé. Napokon, štúdie Mazdy sa v poslednom čase príliš neodlišujú od sériových modelov. Ide skôr o „vytunené“ prototypy. Tak to bolo s novou Mazdou 2 či Mazdou CX-3. Európska premiéra navyše priaznivcov značky uistila, že novinka obohatí ponuku Mazdy na starom kontinente.

Dnes už ale vieme, že Mazda má s týmto crossoverom trochu iné plány. Predstaví sa v Pekingu a v Číne aj ostane. Takže európski zákazníci sa jej aspoň v prvej vlne určite nedočkajú. A je to škoda. Ďalšie zverejnené snímky, a najmä tie uniknuté, totiž ukazujú krásne auto podmanivých tvarov, ktoré by nemalo v Európe problém s odbytom. Ako vidieť, sériové „Koeru“ nebude naozaj ďaleko od konceptu. Dĺžka by nemala presiahnuť 4,6 metra, pričom splývavá silueta kabíny sa bude vznášať nad asfaltom vo výške približne 1,5 metra.

Interiér pochádza z novej Mazdy 3, napokon tá... Foto: Mazda
Mazda CX-4 - 2017 Interiér pochádza z novej Mazdy 3, napokon tá bude základom nového crossoveru.

Prvýkrát môžeme nahliadnuť aj do interiéru, kde vládne typická atmosféra Mazdy. Prístrojový panel aj palubná doska pochádzajú z novej Mazdy 3, ktorá je napokon základom CX-4. Máme tu teda voľne stojaci displej multimediálneho rozhrania aj malý head-up displej. Podľa šéfa Mazdy, Masamichi Kogaia, bude v porovnaní s ostatnými členmi rodiny CX práve štvorka najšportovejším reprezentantom, pričom to má platiť aj o jej jazdných výkonoch. Pod kapotou sa objavia benzínové 4-valce 2,0 SkyActiv-G (118 kW) alebo výkonnejší motor 2,5 SkyActov-G s výkonom 141 kW.

Na rozdiel od menšieho modelu CX-3 môžeme tiež počítať s pohonom oboch náprav. Minimálne pri výkonnejšej verzii. Smutnou správou je, že Mazda s predajom CX-4 mimo Číny naozaj nepočíta. Nedávno to potvrdila aj hovorkyňa automobilky Karia Leach. Nie je ale vylúčené, že sa tak stane v budúcnosti. K európskej kariére by však každopádne potrebovala naftový motor Skyactiv-D. To by ale vďaka spriaznenosti s Mazdou 3 nemal byť najmenší problém.

Mazda CX-4 - 2017
Mazda CX-4 - 2017
+4Mazda CX-4 - 2017

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #Mazda CX-4 #autosalón Peking 2016
Články podľa značiek