Audi A8 L Extended: Ingolstadtský 'Pullman' má 6,3 metra

Predĺžené Audi A8 vzniklo zatiaľ v jedinom exemplári na špeciálnu objednávku zákazníka. Práce trvali takmer rok. O výsledok však majú záujem aj ďalší klienti. Hyperluxusná limuzína má šesť dverí a šesť sedadiel.

18.04.2016 12:00
debata
Predĺžená „osmička“ dostala tri páry dverí a v... Foto: Audi
Audi A8 L Extended - 2016 Predĺžená „osmička“ dostala tri páry dverí a v reflektoroch nové pozičné svetlá, ktoré vyžaduje zákon.

Len nedávno predstavil Mercedes-Maybach hyperluxusnú predĺženú verziu Pullman a už tu máme odpoveď z Ingolstadtu. Tá však nevznikla ako cielený produkt marketingu Audi, ale na žiadosť anonymného klienta. Tomu jednoducho nestačilo „bežné“ predĺžené Audi A8 L a zatúžil po čomsi ešte dlhšom. Výsledkom je Audi A8 L Extended, na ktorom pracovali technici takmer celý rok. A nebolo to jednoduché, keďže na rozdiel od konkurencie je karoséria A8 vyrobená z hliníka. Zachovať potrebnú torznú tuhosť si vyžiadalo množstvo úprav.

Konštruktéri museli predĺžiť prahy, stredový tunel aj strechu. Pevnosť zvýšili prídavné podlahové profily a v streche profily kruhového prierezu. Aby sa však automobilka nespreneverila svojej filozofii ľahkej konštrukcie, výstuhy sú opäť vyrobené z hliníka. Audi tvrdí, že v ohybe je napriek tomu skelet takmer rovnako pevný ako pri klasickom Audi A8. A pritom je všetko zabalené do dokonale hladkého povrchu a skla. Toho je naozaj požehnane, keďže len na streche nájdeme panoramatické okno s dĺžkou neuveriteľných 2,4 metra.

Interiér má tri rady rovnocenných sedadiel a... Foto: Audi
Audi A8 L Extended - 2016 Interiér má tri rady rovnocenných sedadiel a vzadu prídavné multimediálne zábavné centrum a chladiaci box.

Na dĺžke sa naozaj nešetrilo. Zákaznícky solitér pridal na rázvore aj celkovom formáte 1,09 metra, čo znamená, že Audi A8 L Extended má rázvor 4 220 a dĺžku až 6 360 metra. To je len o približne 14 centimetrov menej v porovnaní s Maybachom Pullman. Koncepcia je však trochu odlišná. Kým Maybach má iba dva páry dverí, A8 L Extended ponúka až tri. Každý zo šiestich pasažierov má tak samostatný prístup k vlastnému sedadlu. Tie sú usporiadané v troch radoch a v smere jazdy, kým v Maybachu je stredný otočený protismerne.

Interiér A8 L Extended je tiež o čosi „sociálnejší“. Medzi vodičom a posádkou chýba priehradka a každý cestujúci má takmer rovnocenný komfort. Sedadlá sú teda elektricky nastaviteľné a vyhrievané. Na čalúnenie použilo Audi špičkovú kožu Valcona. Tretí rad sedadiel rozdelený vysokým stredovým tunelom dostal samostatné multimediálne rozhranie s obrazovkou a chladiaci box na nápoje. Za zadným radom je navyše dvojitá priehradka, ktorá sa stará o lepšiu zvukovú izoláciu interiéru od batožinového priestoru.

V porovnaní s Audi A8 L narástla verzia... Foto: Audi
Audi A8 L Extended - 2016 V porovnaní s Audi A8 L narástla verzia Extended do dĺžky o 1,09 metra. To platí o celkovej dĺžke 6¤360 mm aj rázvore náprav 4¤220 mm.

Použitá pohonná jednotka vás možno trochu sklame. Od auta tohto formátu by ste asi očakávali 12-valec 6,0 FSI. Audi však dalo prednosť preplňovanému 6-valcu 3,0 TFSI s výkonom 228 kW a krútiacim momentom 440 Nm. No vzhľadom na relatívne nízku hmotnosť 2 418 kg, nie je dynamika A8 L Extended nijako odstrašujúca. Na stovku to zvládne za 7,1 sekundy, pričom sa ručička rýchlomeru zastaví až pri údaji 250 km/h, aj to z dôvodu obmedzovača rýchlosti. O spomalenie sa stará výkonná brzdová sústava prevzatá priamo z Audi S8 ukrytá v 19-palcových diskoch.

Hoci bol celý projekt šitý na mieru konkrétneho zákazníka, nezdá sa, že ostane jediný. O predĺžené Audi A8 už totiž prejavili záujem ďalší klienti, ktorým je Ingolstadt ochotný vyhovieť. Jediným prekvapením je, že sa k tomuto kroku odhodlal takmer na konci životného cyklu svojej súčasnej vlajkovej lode. Na rade je teda už iba BMW, ktoré ako jediné z veľkého nemeckého prémiového tria neponúka limuzínu „XXL“. Vieme však, že model nad súčasným BMW radu¤7 je už vo vývoj, hoci v mníchovskom portfóliu majú pre podobne náročných klientov v zálohe Rolls-Royce.

Audi A8 L Extended - 2016
Audi A8 L Extended - 2016
+9Audi A8 L Extended - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Audi A8 #Audi A8 L #Audi A8 L Extended
Články podľa značiek