Renault chce mať autopilot do roku 2020. Tri Espace už jazdia

Renault predstavil v Amsterdame tri plne funkčné modely Espace s autopilotom. Chcel by byť prvou automobilkou, ktorá ho uvedie na trh a to v prijateľnej cene.

25.04.2016 16:00
Renault - autonómny Espace Foto:
Tri plne funkčné crossovery Espace jazdili bez zásahu vodiča po Amsterdame. Renault nimi deklaroval výhody autopilotov pre bezpečnosť.
debata
Na systémoch autonómneho riadenia pracujú takmer všetky automobilky. Renault nevynímajúc, ktorý už v roku 2014 predstavil svoj koncept Nex Two. Za dva roky však vývoj posunul o poriadny kus a tak má k dispozícii tri plne funkčné Espace vybavené autopilotmi. Verejnosti ich predviedol v Amsterdame pri príležitosti podpisu deklarácie o vývoji a podpore autonómnych áut, ktorú podpísalo až 28 ministrov dopravy európskej únie.

Renault tvrdí, že až 90 % všetkých dopravných nehôd má na svedomí ľudský faktor a že práve autopilot by mohol byť účinnou zbraňou v boji proti nehodovosti. Tiež pripomenul, že za posledných 15 rokov klesol počet smrteľných zranení v jeho autách o 80 percent. Do budúcnosti si trúfa úplne zabrániť smrteľným nehodám. A nehovorí o roku 2030 či 2040, ale už o konci dekády. Chcel by byť totiž prvou automobilkou, ktorá ponúkne sériového a cenovo dostupného autopilota už v roku 2020.

Má pritom na mysli plne autonómne riadenie, teda bez účasti vodiča. Je presvedčený, že delegovaním riadenia na „automat“, bude jazda menej stresujúca, napríklad v dopravných zápchach, a tiež viac zábavná. Posádka sa totiž bude môcť navyše venovať úplne iným činnostiam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #autonómne riadenie #Renault Espace #autonómne autá #autopilot
Články podľa značiek