Jaguar XFL: Predĺžený sedan mieri na čínsky trh

Na pekinskom autosalóne predstavila automobilka Jaguar predĺženú verziu sedanu XF. Model s označením XFL je však určený len pre čínskych zákazníkov. Tí naň budú patrične hrdí, keďže ide o prvé vozidlo značky, ktoré sa v Číne bude aj vyrábať.

29.04.2016 06:00
Jaguar-XFL-2017-1024-01 Foto:
Jaguar XFL predstavili na pekinskom autosalóne.
debata

Cieľovou skupinou pre Jaguar XFL sú zákazníci, pravdepodobne manažéri, ktorí už vlastné auto nešoférujú. O vedenie vozidla sa starajú profesionálni vodiči a majiteľ tak trávi väčšinu času na zadných sedadlách. Niet preto divu, že z predĺženého rázvoru profitujú hlavne cestujúci vzadu.

Rázvor kolies Jaguaru XFL je 3 100 mm. Oproti modelu XF je dlhší o 140 mm. Priestor na nohy sa tak zväčšil o 157 mm a priestor na kolená o 116 mm. Ďalšími aspektmi zvyšujúcimi komfort sú štvorzónová klimatizácia s funkciou ionizácie vzduchu a kožené sedadlá. Tie dokážu cestujúcim poskytnúť okrem vyhrievania a vetrania aj masáž. Celkovú atmosféru v kabíne dotvára svetlo prenikajúce dovnútra cez dvojité strešné okno.

Hlavným cieľom predĺženého rázvoru je poskytnúť... Foto: Jaguar
Jaguar-XFL-2017-1024-08 Hlavným cieľom predĺženého rázvoru je poskytnúť čo najväčšie pohodlie pasažierom na zadných sedadlách.

Okrem pohodlia musí Jaguar XFL zabezpečiť aj možnosť zriadenia mobilnej kancelárie. Cestujúci vzadu majú k dispozícii osempalcové obrazovky s digitálnymi bezdrôtovými slúchadlami. Prostredníctvom HDMI alebo MHL pripojenia ich možno prepojiť s mobilnými zariadeniami. O zvukovú kulisu vo vnútri sa stará audiosystém Meridian pozostávajúci zo sedemnástich reproduktorov vrátane subwoofera.

Bezpečnosť pri vystupovaní z druhého radu sedadiel zaistí systém Clear Exit Detection, ktorý pasažierov upozorní na nebezpečnú dopravnú situáciu za vozidlom. Drobných vylepšení sa dočkal aj zovňajšok. Chrómované doplnky pribudli na kľučkách, na prahoch a na koncovkách výfuku. Predĺžená verzia je oproti tradičnému modelu XF ťažšia o 200 kilogramov.

Pokiaľ ide o pohonné jednotky, na výber sú dva zážihové motory. Prvým je preplňovaný dvojlitrový štvorvalec v dvoch výkonnostných verziách. Slabšia ponúka 147 kW (197 k) a silnejšia 175 kW (235 k). Druhým motorom v ponuke je trojlitrový šesťvalec s výkonom 250 kW (335 k). Štandardom pri oboch agregátoch je pohon všetkých kolies a osemstupňová automatická prevodovka ZF.

Z pohľadu vodiča určite zaujme 10,2 palcová dotyková obrazovka informačno-zábavného systému a 12,3 palcová virtuálna prístrojová doska. Zaujímavosťou je, že model XFL je prvým Jaguarom vyrobeným v Číne, a to konkrétne v závode Chery Jaguar Land Rover v meste Čang-Šu. Začiatok predaja je naplánovaný na druhú polovicu roka 2016.

Jaguar XFL 2017
Jaguar XFL 2017
+11Jaguar XFL 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #autosalón Peking 2016 #Jaguar XFL
Články podľa značiek