Toyota GT86 Shooting Brake: V Austrálii zmenili kupé na kombi

Tím dizajnérov austrálskej pobočky Toyoty predstavil v Sydney koncept verzie modelu GT86. Ich hlavným cieľom bolo dodať športovému kupé viac priestoru pre cestujúcich vzadu a zväčšiť batožinový priestor. Vyzerá skvelo.

10.05.2016 14:00
debata (1)
Koncept Toyota 86 Shooting Brake navrhol... Foto: Toyota
Toyota-86 Shooting Brake Concept-2016-1024-01 Koncept Toyota 86 Shooting Brake navrhol dizajnérsky tím austrálskej pobočky Toyoty.

Ešte v roku 2014 sa hlavnému konštruktérovi Toyoty Tetsujovi Tadovi zapáčil návrh austrálskych dizajnérov, ktorý navrhovali koncept odvodený od športového kupé 86. V pobočke u protinožcov vyvolala pochvala od vedenia také nadšenie, že sa technici rozhodli vytvoriť prototyp s označením Toyota 86 Shooting Brake.

Cieľom dizajnérov bolo vytvoriť športový... Foto: Toyota
Toyota-86 Shooting Brake Concept-2016-1024-06 Cieľom dizajnérov bolo vytvoriť športový automobil, ktorý by mal širšie pratické využitie.

Riaditeľ marketingu austrálskej pobočky Toyoty Brad Cramb koncept charakterizoval ako športové auto pre štyroch ľudí s jedinečným dizajnom, ktoré poskytuje dostatok miesta na zadných sedadlách a slušný batožinový priestor. Tvorcovia si vedia predstaviť, že takýto model by mohol osloviť aktívne páry, ktoré trávia voľný čas športovaním. Pre praktické vlastnosti by zároveň mohol nájsť uplatnenie ako druhé auto do rodiny.

Hlavný konštruktér Toyoty Tetsuja Tada... Foto: Toyota
Toyota-86 Shooting Brake Concept-2016-1024-03 Hlavný konštruktér Toyoty Tetsuja Tada nevylúčil možnosť, že by sa koncept dostal aj do sériovej výroby.

Zvláštnosťou je, že v tomto prípade nejde len o dizajnovú štúdiu, ale o skutočný prototyp, ktorý sa už stihol podrobiť skúšobným jazdám na testovacom okruhu. Tetsuja Tada sa vyjadril, že nevylučuje možnosť, že by sa koncept dostal aj do sériovej výroby. Podľa neho by takýto model reprezentoval vášeň, s akou v Toyote vyrábajú autá.

Hlavným prínosom konceptu Shooting Brake je kombinácia vynikajúcej športovej siluety s praktickými vlastnosťami zadnej časti auta pripomínajúcej hatchback. Väčšie dvere batožinového priestoru uľahčujú nakladanie a vykladanie batožiny. Pre vozidlo by nemal byť problém previezť na streche bicykel alebo surf.

Výnimočnosť konceptu 86 Shooting brake potvrdzuje aj skutočnosť, že zo skice vyrobili prototyp veľmi rýchlo. Štandardne trvá niekoľko rokov, kým dizajnový návrh prejde schvaľovacím konaním a realizácia konceptu dostane zelenú. Až následne sa rozhodne, či z konceptu vyrobia plne funkčný prototyp. V prípade spomínaného konceptu ubehlo od návrhu po výrobu prototypu len niekoľko mesiacov.

Toyota 86 Shooting Brake Concept
Toyota 86 Shooting Brake Concept
+7Toyota 86 Shooting Brake Concept

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #koncept #Toyota 86 #Toyota 86 Shooting Brake
Články podľa značiek