Nissan Kicks: Malý Qashqai bude lacnejší než Juke

Jeden z najväčších výrobcov crossoverov spestrí ponuku o nový globálny model. Nissan Kicks sa síce začne predávať v Brazílii, ale neskôr príde aj do Európy. Napriek tomu, že bude väčší ako Juke, cenou má stáť pod ním.

13.05.2016 06:00
debata (1)
Nový Kicks je inšpirovaný rovnomennou štúdiou z... Foto: Nissan
Nissan Kicks - 2016 Nový Kicks je inšpirovaný rovnomennou štúdiou z roku 2014. Požičal si z nej plávajúcu strechu aj kontrastné sfarbenie karosérie.

Nissan postavil svoj úspech v posledných rokoch na crossoveroch. Z Qashqaia či Juke sa stali doslova bestsellery. To ale japonskej automobilke nestačí. Postaví medzi ne ďalší globálny model, avizovaný rovnomennou štúdiou Kicks z roku 2014. Tá sa predstavila na autosalóne v Sao Paule. V prvej vlne sa totiž dostane k juhoamerickým zákazníkom. Vyrábať sa bude v mexickom závode Aquascalientes a neskôr v brazílskom Riu de Janeiro. Rozmermi mieri presne medzi menší Juke a väčší Qashqai.

Na dĺžku má 4 295, na šírku 1 760 a na výšku 1 590 mm. To znamená, že Kicks je o 150 mm dlhší ako Juke, ale o 85 mm kratší ako Qashqai. A to platí aj o rázvore s hodnotou 2 610 mm, ktorým stráca na Qashqai 35 mm, ale poráža Juke o 80 mm. Dizajnom hrá na emócie aktívnym ľuďom žijúcim vo veľkých mestských aglomeráciách. Ide teda o jasný mestský crossover, i keď jeho účinkovanie v teréne nemusí byť vylúčené. O pohone 4×4 sa však zatiaľ iba špekuluje. No nie je žiaden technologický dôvod, prečo by mal ostať mimo hry.

Dĺžkou 4 295 mm a rázvorom náprav 2 610 mm... Foto: Nissan
Nissan Kicks - 2016 Dĺžkou 4 295 mm a rázvorom náprav 2 610 mm stojí Kicks presne medzi menším Juke a väčším Qashqaiuom. Výškou však konkuruje aj Qashqaiu.

Zo štúdie si Kicks požičal svieži vzhľad. Ostala mu predná maska V-motion, plávajúca strecha, zatmavené stĺpiky aj možnosť dvojfarebného laku karosérie. Svoje svaly napína bohato dimenzovanými blatníkmi a výraznou plastovou ochranou podvozka. Mladšia klientela má tiež oceniť veľký vnútorný priestor. Na zadných sedadlách dostanú cestujúci dokonca rekordnú priestorovú rezervu na nohy a napriek klesajúcej streche vraj aj dostatok miesta nad hlavou. Zaujímavé ale je, že Kicks má byť lacnejší ako menší Juke.

Interiér prekvapuje dizajnom aj kvalitou... Foto: Nissan
Nissan Kicks - 2016 Interiér prekvapuje dizajnom aj kvalitou spracovania a výbavy. Nechýba veľký displej rozhrania ani LCD monitor v prístrojovom paneli.

Čiastočne aj vďaka nižším výrobným nákladom. Na výbave sa totiž rozhodne nešetrilo. Tá ide ďaleko nad lowcostové modely typu Renault Duster. Nissan hovorí, že Kicks je stavaný pre ľudí, ktorí majú hlad po technológiách. Takže na palubnej doske nájdeme 7-palcový dotykový monitor, veľký farebný LCD displej v prístrojovom paneli a k tomu celý rad bezpečnostných vychytávok. Napríklad systém Moving Object Detection, ktorý monitoruje vozidlá vďaka štyrom kamerám v rohoch a informuje vodiča o hroziacom nebezpečenstve.

Vyššia svetlá výška a bohatá plastová ochrana... Foto: Nissan
Nissan Kicks - 2016 Vyššia svetlá výška a bohatá plastová ochrana podvozku naznačujú, že tento štýlový mestský crossover by sa nemusel stratiť ani v teréne. Pohon 4x4 však zatiaľ nebol oficiálne potvrdený.

Nechýba teda ani zobrazenie okolia Arround View Monitor. Navyše Kicks prekvapuje kvalitou materiálov, úrovňou dizajnu palubnej dosky a dokonca športovým splošteným volantom. Štýl bude teda jeho silným tromfom. O motoroch ale zatiaľ Nissan mlčí. Pravdepodobne však využije paletu agregátov menšieho Juke, čo znamená dve atmosférické jednašestky s výkonom 69 alebo 86 kW, preplňovaný agregát 1,2 TCe (85 kW) od renaultu a diesel 1,6 dCi, ktorý ponúka 81 kilowattov. Pohon oboch náprav nie je potvrdený. Počítať však máme s automatickou prevodovkou CVT.

Nový Nissan Kicks sa dostane v auguste najprv na brazílsky trh, potom prídu na rad ďalšie krajiny Latinskej Ameriky vrátane Mexika a následne ďalších osemdesiat trhov po celom svete. Chýbať medzi nimi nebude ani Európa. Vyzerá to ale tak, že najskôr v budúcom roku.

Nissan Kicks - 2016
Nissan Kicks - 2016
+9Nissan Kicks - 2016

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Nissan Kicks
Články podľa značiek