Alfa Romeo Stelvio: Prvé SUV vzíde z Giulie. Zaútočí na Macan

Športový sedan Giulia je len prvým z novej generácie modelov talianskej Alfy. Zaútočiť chce aj vo vychytenom segmente crossoverov či SUV. Tam ju má zastúpiť nové Stelvio. Premiéra by sa mohla konať už na novembrovom autosalóne v Los Angeles.

10.06.2016 16:00
debata (2)
Prvé SUV značky bude stáť na platforme... Foto: Carzine
Alfa Romeo Stelvio - render Prvé SUV značky bude stáť na platforme športového sedanu Giulia. Základné verzie dostanú zadný náhon. Tie výkonnejšie alebo za príplatok môžu počítať so štvorkolkou.

Stelvio má využiť všetky bonusy novej Giulie. Bude s ňou totiž mať spoločnú platformu Giorgio. To znamená pozdĺžne uloženie motorov a zadný náhon, prípadne stály pohon oboch náprav. Podobne ako pri Giulii by sa malo Stelvio predstaviť najprv v ostrej verzii Quadrifoglio Verde s „nadupaným“ dvakát preplňovaným 6-valcom 2,9 V6 Bi-Turbos výkonom 375 kW a 8-stupňovým automatom. Takže je jasné, že hlavnými súpermi sa majú stať Porsche Macan, Audi RS Q5 či výkonné verzie Jaguaru F-Pace.

Dynamický dizajn jasne naznačuje, že napriek... Foto: Carzine
Alfa Romeo Stelvio - render Dynamický dizajn jasne naznačuje, že napriek zvýšenému podvozku bude Stelvio orientované viac na asfalt než na prašné cesty.

Bežné deriváty dostanú 4-valcové benzínové dvojlitre alebo 2,2-litrové diesely. Vylúčený nie je ani trojlitrový diesel so šiestimi valcami. Ten však zatiaľ nemá ani Giulia. V každom prípade aj napriek zvýšenému podvozku a plastovej ochrane má Stelvio excelovať najmä na asfalte. A tomu má zodpovedať aj dynamický dizajn. Ten je, pochopiteľne, tajomstvom, ale možno, že si môžeme Stelvio predstaviť ako zvýšený hatchback na báze Giulie. Terén prenechá iným členom koncernu FCA.

O rýdzo športovom DNA svedčí aj skutočnosť, že šéfom celého projektu je Roberto Fedeli, pod taktovkou ktorého sa rodili prakticky všetky Ferrari v rokoch 2007 až 2014. Výsledok jeho práce by sme mohli vidieť už tento rok na novembrovom autosalóne v Los Angeles. Nábeh výroby novinky by už nemusel byť taký dramatický ako v prípade Giulie, ktorá meškala takmer rok. Keďže spolu s Giuliou už Alfa vyriešila väčšinu technických a logistických problémov, Stelvio môže štartovať s jej technikou omnoho hladšie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Alfa Romeo #Alfa Romeo Stelvio
Články podľa značiek