Mercedes chystá pre Paríž SUV na elektrinu. Dojazd má byť 400 km

Nie je tajomstvom, že Stuttgart pripravuje do roku 2020 štyri nové elektromobily. Medzi nimi bude novinka aj v triede populárnych SUV. Koncept na túto tému privezie už v septembri do Paríža. Tesla Model X tak dostane zakrátko konkurenta.

13.06.2016 19:00
Mercedes-Benz GLC Coupé Concept - 2015 Foto:
Koncept elektromobilu bude mať buď rozmery príbuzné triede GLA, alebo GLC. Stuttgart totiž vyvíja až dve elektrické SUV.
debata
Mercedes-Benz bol v oblasti elektromobilov zatiaľ veľmi opatrný. Dokonca sa zbavil akcií v americkej Tesle. Lenže tej bude musieť po predstavení modelu Tesla X, prvého plne elektrického SUV, v budúcnosti konkurovať. Do roku 2020 plánuje uviesť do série štyri nové elektromobily a medzi nimi aj športovo-úžitkové vozidlo. Skúseností má napriek zdržanlivosti dosť. Ako pojazdné „laboratóriá“ využíval totiž elektrický Smart, triedu B Electric Drive či dokonca hyperšport SLS AMG Electric. Teraz však už ide naozaj do tuhého.

V Paríži predstaví koncept elektrického SUV, ktoré to bude mať v sériovej verzii namierené nielen proti Tesle X, ale aj konkurenčnému Audi Q6 a pripravovanému elektrickému Jaguaru F-Pace. Veľa zatiaľ Stuttgart neprezradil. Vychádzať môžeme len z doterajších informácií, ktoré tvrdili, že nové elektromobily, teda aj SUV, využijú novú platformu MEA (Modular Electric Architecture) upravenú špeciálne pre elektromobily. To za predpokladu, že pôjde o predobraz väčšieho z dvoch pripravovaných elektrických SUV, teda v triede GLC.

Ak to bude to menšie v triede GLA, potom môže stáť už na známej platforme MFA vyvíjanej od začiatku aj pre alternatívne pohony vrátane čistého elektromobilu a elektromobilov s palivovými článkami. No napriek čiastočnej unifikácii so sériovými modelmi bude mať koncept a následne aj sériový model plne autonómny dizajn. Jeho predobraz teda uvidíme už pod Eiffelovou vežou. V koncepte by sa mala objaviť nová generácia elektromotorov a batérie, ktoré zabezpečia dojazd do vzdialenosti minimálne 400 km, čo je podľa Mercedesu-Benz podmienkou úspechu áut tankujúcich zo zásuvky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #elektromobil #Mercedes-Benz #Concept #koncept #autosalón Paríž 2016
Články podľa značiek