BMW Group: Koncepty Rolls-Royce a Mini posúvajú hranice mobility

Oslava storočnice spoločnosti BMW Group pokračuje. V rámci série Vision Next 100 sme sa po koncepte BMW dočkali aj návrhov Mini a Rolls-Royce. Tie nie sú len prognózou vývoja automobilov, ale aj životného štýlu.

22.06.2016 14:00
Mini-Vision Next 100 Concept-2016-1024-04 Foto:
Edíciu konceptov Vision Next 100 doplnili modely Mini a Rolls-Royce.
debata (2)

Prvý koncept z edície Vision Next 100 sa niesol v duchu dokonalého zážitku z jazdy. V prípade Mini a Rolls-Roycu sú jazdné vlastnosti len jednou zo zložiek, ktorá má byť v automobiloch budúcnosti podstatná. Rovnako dôležité bude spolužitie vozidla s človekom a jeho schopnosť prispôsobiť sa požiadavkám cestujúcich. Koncept Mini Vision Next 100 predstavuje dokonalé auto do mestskej premávky a Rolls-Royce Vision Next 100 zas absolútny automobilový luxus.

V koncepte Mini Vision Next 100 sa všetko... Foto: BMW Group
Mini-Vision Next 100 Concept-2016-1024-02 V koncepte Mini Vision Next 100 sa všetko dokáže prispôsobiť životnému štýlu toho, kto sa v ňom vezie.

Mini je synonymom kompaktného a výkonného automobilu, ktoré sa najlepšie cíti v mestskej premávke. Presne z toho vychádza aj jeho koncept Vision Next 100. Okrem jazdných vlastností má auto budúcnosti za úlohu čo najviac vyhovieť cestujúcim. V koncepte Mini sa všetko dokáže prispôsobiť životnému štýlu toho, kto sa v ňom vezie. Maximálná možná individualizácia je nevyhnutná, keďže s Mini sa v budúcnosti počíta ako s vozidlom, ktoré nemusíte vlastniť. V prípade potreby si ho zavoláte a ono vás odvezie, kam potrebujete.

Aj Mini budúcnosti sa bude najlepšie cítiť v... Foto: BMW Group
Mini-Vision Next 100 Concept-2016-1024-0c Aj Mini budúcnosti sa bude najlepšie cítiť v mestskej premávke.

Samozrejme bude vybavené umelou inteligenciou, ktorá pasažierom umožní komunikovať nielen s autom samotným, ale aj s rodinou, priateľmi a známymi. Napriek predstave plne autonómneho vozidla si koncept zachoval možnosť riadenia človekom. V takom prípade sa volant posunie zo stredu do strany, aby zachoval tradičnú pozíciu vodiča. Individualizácia prebehne po stlačení tlačidla „Inspire me“, teda po výzve k inšpirovaniu. Mini prevezme informácie o cestujúcich z digitálnych zdrojov a náležite upraví interiér.

Hlavnou ideou tvorcov konceptu bolo vytvoriť z... Foto: BMW Group
Rolls-Royce-103EX Vision Next 100 Concept-2016-1024-1e Hlavnou ideou tvorcov konceptu bolo vytvoriť z Rolls-Roycu budúcnosti akúsi svätyňu.

Koncept Rolls-Royce Vision Next 100 je v podstate Rolls-Royce ako každý iný. Dizajnovo sa koncept určite zaradí medzi futuristické modely, no podstata zostáva rovnaká – maximálny luxus. V súčasnosti sa značka Rolls-Royce snaží vyplniť všetky priania zákazníkov. V budúcnosti však už bude možné nakonfigurovať vozidlo do takej miery, že každé bude jedinečným exemplárom. Hlavnou ideou tvorcov konceptu bolo vytvoriť z Rolls-Roycu budúcnosti akúsi svätyňu.

Koncept v štýle kupé je dlhý 5,9 metra a prednú... Foto: BMW Group
Rolls-Royce-103EX Vision Next 100 Concept-2016-1024-02 Koncept v štýle kupé je dlhý 5,9 metra a prednú masku chladiča má v známom štýle Pantheon.

Tak ako v prípade ostatných konceptov zo série Vision Next 100 aj Rolls-Royce bude poháňaný agregátom s nulovými emisiami. Bezstarostnú jazdu posádky zabezpečí virtuálna asistentka „Eleanor“. Táto virtuálna inteligencia bude mať za úlohu s posádkou komunikovať a dozvedieť sa od cestujúcich čo najviac, aby im vedela poradiť pri voľbe trás alebo miest, ktoré by ich mohli zaujímať. Posádka bude s „Eleanor“ komunikovať prostredníctvom hlasového rozhrania.

Rolls-Royce Vision Next 100 je aj praktický. Vo dverách nechýbajú dáždniky a v prednej časti auta je umiestnený batožinový priestor. Vystupovanie bude uľahčené, keďže sa neotvoria iba dvere, ale aj strecha. Koncept v štýle kupé je dlhý 5,9 metra a prednú masku chladiča má v známom štýle Pantheon. Zaujímavosťou je, že Rolls-Royce Vision Next 100 je prvou futuristickou štúdiou vozidla v stodvanásťročnej histórii značky.

Mini Vision Next 100 Concept
Mini Vision Next 100 Concept
+19Mini Vision Next 100 Concept
Rolls-Royce Vision Next 100 Concept
Rolls-Royce Vision Next 100 Concept
+28Rolls-Royce Vision Next 100 Concept

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #koncept #Rolls-Royce #BMW Vision Next 100 #BMW Group
Články podľa značiek