Dacia Duster: Unikla snímka interiéru druhej generácie

Rumuni usilovne pracujú na druhej generácii lacného SUV Duster. Predstaviť by sa mala už na budúci rok. Kvalita a výbava pôjdu hore. Naznačuje to aj fotografia interiéru, ktorá unikla na internete.

24.06.2016 16:00
Dacia Duster - 2017 interiér Foto:
Pohľad na prístrojový panel naznačuje, že nový Duster prevezme „budíky“ od svojho predchodcu. Šetriť sa teda bude všade, kde sa dá. Pribudnúť má však automatická prevodovka a automatická klimatizácia.
debata (1)

S Dusterom urobila Dacia doslova dieru do sveta. A nielen ona, ale aj materský Renault. Duster sa totiž predáva v Južnej Amerike či Rusku aj ako Renault Duster a v Indii dokonca ako Nissan Terrano. Stal vôbec najpredávanejším modelom skupiny Renault, úspešnejším než Renault Clio či Captur. A odbyt neklesá, hoci má na konte už šesť rokov kariéry. Kombinácia nízkej ceny a triedy SUV zapôsobila ako rozbuška. Len v Európe sa pre Duster rozhodlo vlani 125 416 zákazníkov. Renault je tak k vývoju druhej generácie veľmi pozorný. Predstaviť sa má už na jeseň v Paríži, takže neprekvapí ani uniknutá snímka interiéru.

Nová Dacia Duster má mať dĺžku 4,5 metra. To... Foto: Renault
Renault Duster Oroch Concept Nová Dacia Duster má mať dĺžku 4,5 metra. To jej umožní odviezť až siedmich pasažierov. Niektoré zdroje tvrdia, že jej dizajn by sa mohol odvíjať od konceptu Renault Oroch, predstaveného v roku 2014 na autosalóne v Sao Paule.
Už z nej je zrejmé, že Duster sa bude snažiť zachovať svoj lowcostový charakter. Ako vidieť, analógové prístroje ostanú takmer identické sú súčasným Dusterom. Máme tu však napríklad nový volant. Zásadná zmena tu ale je. Podľa najnovších informácií má totiž Duster profitovať z platformy CMF, teda rovnakých základov, na akých stojí podstatne drahší Nissan Qashqai. Doteraz sa špekulovalo len o evolúcii pôvodnej platformy, ktorá pochádzala ešte z Clia II. Samozrejme, modulárna architektúra umožní použiť lacnejšie komponenty, pretože k otázke ceny, ktorá je pre úspech Dusteru kľúčová, musí pristupovať Renault veľmi citlivo.

V každom prípade vieme, že novinka bude väčšia, najmä dlhšia. Natiahnuť sa má zo súčasných 4 310 približne na 4 500 mm. Dôvodom predĺženia má byť fakt, že nový Duster ponúkne za príplatok až tri rady sedadiel pre siedmich cestujúcich. V ponuke Dacie by tak mohol zastúpiť pomerne neúspešné MPV Lodgy. Posun má byť viditeľný vo výbave, kde sa očakáva napríklad príchod robotizovanej automatickej prevodovky či automatickej klimatizácie. A tiež v dizajne, ktorý by mohol vychádzať zo štúdie pikapu Renault Oroch z roku 2014. Motory ostanú s najväčšou pravdepodobnosťou pôvodné, špekuluje sa však aj nad výkonnejším dieselom 1,6 dCi.

Viac sa dozvieme v priebehu leta, najneskôr v septembri, keď Dacia uvoľní prvé oficiálne informácie a snímky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Duster
Články podľa značiek