Kúpte si Model S, odkazuje Tesla čakateľom na novú 'trojku '

Obrovský záujem o novú Teslu 3, na ktorú má automobilka už 400-tisíc objednávok a ktorú začne vyrábať až na konci roka 2017, je zároveň veľký logistický problém. Časť záujemcov chce preto kalifornský producent presmerovať k Tesle S. „Budete mať auto skôr,“ odkazuje Musk. Má to ale chybičku, veľká Tesla je aj v základe dvakrát drahšia.

30.06.2016 16:00
Tesla Model S - 2016 Foto:
Tesla Model S60 je síce najlacnejšou verziou modelového radu, stále však stojí 66 000 dolárov, čo je dvakrát viac ako avizovaný Model 3.
debata

Záujem o nový kompaktný model Tesla 3, ktorý prekonal všetky očakávania, je pre amerického producenta elektromobilov veľkým povzbudením, ale aj problémom. Tesla je stále v hlbokom mínuse a rozbehnúť produkciu auta, na ktoré zložilo nezáväznú zálohu približne 400 000 zákazníkov, nebude ľahké. Tento tlak by chcel šéf automobilky Alon Musk uvoľniť zvýšeným záujmom o luxusnú Teslu S. Tá sa totiž, pravdepodobne aj vplyvom okolností súvisiacich s rekordným dopytom po modeli 3, vracia do ponuky v najlacnejšej verzii S 60, teda so zníženou kapacitou akumulátorov na 60 kWh.

Má to však háčik. Hoci je Tesla S 60 o 9 000 d­olárov lacnejšia ako pôvodný najlacnejší model S 70, stojí stále 66 000, čo je takmer dvakrát viac ako plánovaná cena Tesly 3 za 35 000 dolárov. Automobilka i tak píše záujemcom o Model 3, aby si prišli veľkú Teslu vyskúšať. „Ako držiteľa rezervácie Modelu 3 si vás dovoľujeme pozvať na testovaciu jazdu Modelu S 60. Je to skvelá príležitosť, ako sa dostať do sveta Tesly s mesačnou splátkou 667 dolárov pred úsporami na benzíne a daniach. Pričom v závislosti od vášho aktuálneho vozidla na protiúčet môže byť splátka ešte nižšia. Vieme, ako sa tešíte na svoj Model 3, a chceme zaistiť, aby ste mali šancu preskúmať, ako dostať vozidlo Tesla ešte skôr,“ píše sa v správe.

Jednoducho Tesla prehovára záujemcov, aby si rozmysleli kúpu Tesly 3 a dali prednosť najlacnejšiemu variantu Modelu S. To by možno nebol až taký zlý nápad, nebyť takého obrovského cenového rozdielu. Dvadsať percent by ešte bolo akceptovateľných, ale myslieť si, že záujemca s rozpočtom 35 000 dolárov sa nakoniec rozhodne zaplatiť za celkom iné auto 66 000 dolárov, je trochu naivné. Navyše je to diplomatické priznanie neistoty, či bude schopná uspokojiť dopyt a rozbehnúť produkciu v termíne.

Pre úplnosť dodajme, že Tesla S 60 s výkonom 235 kW zvládne podľa európskeho cyklu na jedno nabitie 400 km. Na stovku zrýchli za 5,5 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 209 km/h. V jej cene je bezplatná aktualizácia softvéru, navigácia, diódové svetlá, klimatizácia, výkonné audio, ale aj bezplatný prístup k supernabíjačkám Tesla Supercharger. Chýba autopilot, 21-palcové disky či pneumatické odpruženie. Stále je to ale luxusný elektromobil, čomu zodpovedá aj cena na míle vzdialená deklarovanej cene Modelu 3.

Tesla Model S - 2016
Tesla Model S - 2016
+10Tesla Model S - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla Model S
Články podľa značiek