Aston Martin AM-RB 001: Nový hyperšport príde v roku 2018

Britský výrobca luxusných športových áut a tím Red Bull Racing z Formuly 1 spojili sily. Výsledkom ich spoločného úsilia je koncept AM-RB 001. Práve z neho vznikne nový prelomový hyperšport, ktorý uzrie svetlo sveta v roku 2018.

13.07.2016 06:00
Aston Martin-AM-RB 001-2018-1024-01 Foto:
Koncept Aston Martin AM-RB 001 vznikol v spolupráci britskej automobilky a tímu Red Bull Racing z F1.
debata

Keď sa pre spoluprácu rozhodnú automobilka s dlhoročnou tradíciou výroby športových automobilov a jeden z najlepších tímov vo Formule 1, musí z toho vzísť niečo výnimočné. Presne taký je koncept Aston Martin AM-RB 001. Technické špecifikácie budú zástupcovia automobilky zverejňovať postupne, no dá sa očakávať, že pohonnou jednotkou bude vidlicový dvanásťvalec.

Projekt majú na starosti tri významné osobnosti... Foto: Aston Martin
Aston Martin-AM-RB 001-2018-1024-06 Projekt majú na starosti tri významné osobnosti automobilového priemyslu: Adrain Newey, Marek Reichman a David King.

Hlavným zámerom tvorcov je vytvoriť vozidlo schopné prevádzky v bežnej premávke, no ktoré sa na okruhu vyrovná pretekárskym špeciálom. Základom karosérie budú uhlíkové vlákna, ktoré sa postarajú o zníženie celkovej hmotnosti. Cieľom bude dosiahnuť pomer výkonu a hmotnosti 1:1, čo znamená, že na jeden kilogram hmotnosti pripadne jedna konská sila.

Projekt majú na starosti tri významné osobnosti automobilového priemyslu. Sú to technický riaditeľ tímu Red Bull Racing Adrain Newey, kreatívny riaditeľ Aston Martinu Marek Reichman a riaditeľ zvláštnych projektov Aston Martinu David King. Práve dizajnérske schopnosti Adriana Neweyho majú dodať novému hyperšportu radikálne aerodynamické tvary a vlastnosti. Marek Reichman sa zas postará o detaily karosérie a dodá vozidlu typické črty značky Aston Martin.

Na výrobu bude dohliadať David King so svojím tímom v závode v anglickom Gaydone. Presne na tomto mieste sa vyrábal aj hyperšport od Aston Martinu s označením One-77. K projektu sa vyjadril aj riaditeľ tímu Red Bull Racing Chris Horner. Podľa neho je táto spolupráca inšpirujúca pre obe strany. Dodal, že spoločne sa im podarí vytvoriť priekopnícke vozidlo, ktoré by ani jeden z nich samostatne nedokázal vyrobiť. Vrátane prototypov by malo vzniknúť 99 až 150 vozidiel, pričom 25 bude určených výhradne na pretekárske okruhy. Prvé kusy by mali byť hotové už v roku 2018.

Aston Martin-AM-RB 001
Aston Martin-AM-RB 001
+7Aston Martin-AM-RB 001

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #hyperšport #koncept #Red Bull Racing
Články podľa značiek