Panamera poskytne motory aj pre Audi a Bentley

Nové Porsche Panamera nie je len o Porsche. Na jeho platforme vzniknú dva nové Bentley a motory V8 zas zamieria do Audi.

20.07.2016 12:00
Porsche Panamera - 2016 Foto:
Nový 8-valec Panamery poputuje aj pod kapotu Bentley GT a Bentley Flying Spur a tiež pod kapotu budúcej generácie Audi A8 či Audi A6.
debata

Porsche potvrdilo, že jeho nový luxusný fastback Panamera bude základom ďalších modelov koncernu Volkswagen. Je to logické, unifikácia zníži vývojové a výrobné náklady. V prvom rade však dôjde najprv k rozšíreniu ponuky samotnej Panamery. Okrem predĺženej verzie, orientovanej najmä pre potreby Číny, vznikne aj športové „kombi“ Shooting Barake, avizované už pred troma rokmi konceptom Panamera Sport Turismo.

Platforma Panamery s názvom MSB ďalej poslúži britskému Bentley. Ten na nej postaví budúcu generáciu kupé GT a limuzíny Flying Spur. Podľa šéfa značky Olivera Blumea bude však značne upravená tak, aby spĺňala požiadavky na komfort, na aký sú zákazníci tejto prestížnej automobilky zvyknutí. A s Panamerou budú mať Bentleye spoločné aj pohonné jednotky. Konkrétne nové preplňované 8-valce s objemom štyroch litrov.

Súčasné 8-valce dodávalo pre potreby automobilky z Crew Audi. Tie však skončia bez nástupcov, pretože aj Audi prejde na motory Porsche. Spomeňme, že nový 8-valec Panamery má dve turbodúchadlá umiestnené medzi blokmi a vypínanie 4-valcov pri nízkom zaťažení. Motor je naladený pre potreby najvýkonnejšej verzie Panamera Turbo až na 404 kW, pričom je o 30 % úspornejší ako jeho predchodca.

Modulárna konštrukcia motora a platformy MSB navyše umožní zástavbu hybridnej a plug-in hybridnej technológie, s ktorými rátajú opäť koncernoví súrodenci. Aj preto postavilo Porsche novú motoráreň, do ktorej investovalo 80 miliónov eur. Má mať kapacitu až 200 agregátov denne a na ich produkcii sa bude podieľať štyristo zamestnancov. Vznikať tu bude aj pohonný systém pre čisto elektrické Porsche naznačené štúdiou MissionE, ktoré by sa malo predstaviť v roku 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #Audi #Porsche #Porsche Panamera
Články podľa značiek