Suzuki SX4 S-Cross: Zvláštna premiéra zvláštneho faceliftu

Pravdepodobne najmenej úspešný model Suzuki podstúpil modernizáciu. Japonci ho ukázali na lokálnej akcii v Maďarsku, kde sa vyrába. Bez oficiálnych fotografií a bez oficiálnych informácií. To sa v automobilovej branži len tak ľahko nevidí.

20.07.2016 16:00
Suzuki SX4 S-Cross - 2016 facelift Foto:
Vynovený SX4 S-Cross prekvapí výraznou prednou maskou, ktorá evokuje americké Jeepy. Nové sú svetlá, nárazník aj kapota.
debata (8)

Suzuki dnes ťaží najmä z novej Vitary, ktorá láme jeden predajný rekord za druhým. K jej bestsellerom patrí aj malý Swift. A veľa si sľubuje od nového Balena, ktoré by mohlo v nižšej triede poriadne zamiešať karty, či reinkarnovaného Ignisu, ktorý dorazí na jeseň. To však rozhodne nie je prípad modelu Suzuki SX4 S-Cross, ktorý mal byť, aspoň podľa názvu, nástupcom mimoriadne úspešného crossoveru SX4. Od začiatku, teda od roku 2013, bolo však jasné, že zopakovať jeho kariéru nemá šancu.

Jednoducho aj Suzuki šliapne občas vedľa. Vyradiť tento model z výroby po troch rokoch produkcie by ale bolo nerentabilné. Chabým predajom S-Crossu by mal preto pomôcť facelift a nová technika pod kapotou. Napokon, príchod vynovenej verzie sa už očakával nejaký ten mesiac. A aj prišila. Lenže forma, akou to Suzuki uskutočnilo, je viac ako zvláštna. Býva totiž zvykom, že premiére predchádza aspoň kolekcia prvých oficiálnych fotografií a tlačová správa. To sa však nestalo.

Interiér vyzerá bez zmien, aspoň na prvý... Foto: Suzuki Hungaria
Suzuki SX4 S-Cross - 2016 facelift Interiér vyzerá bez zmien, aspoň na prvý pohľad. Oficiálna tlačová správa by odhalila viac. Tá však neexistuje.

Suzuki sa síce podarilo nový dizajn S-Crossu ustrážiť, veď prototypy jazdili s kamuflážou, ale potom ho bez akéhokoľvek avíza ukázalo na v podstate bezvýznamnej dílerskej akcii v Maďarsku, kde sa vyrába spolu so Swiftom a s Vitarou. Pri tejto príležitosti neposkytlo snímky ani oficiálne informácie. Proste auto postavilo bez maskovania na trávu pred akýsi stan, pravdepodobne s občerstvením. Fotografie, ktoré vidíte, teda vznikli amatérskym spôsobom. Nemožno ich však ani označiť za špionážne, keďže nikto nič netajil.

Nie že by to bola chyba, len to tak trochu zaváňa tým, akoby Suzuki nad S-Crossom lámalo palicu, akoby mu tento model už nestál ani za nejaké to povinné marketingové „divadielko“, ktoré k príchodu noviniek neodmysliteľne patrí. Komentovať tak môžeme len to, čo vidíme. Pôvodne fádny dizajn má oživiť robustná chrómová predná maska s desiatimi lamelami, ktorá pripomína viac americkú ako európsku produkciu. Lemujú ju aj nové svetlá. Úplne prepracovaný je predný nárazník a kapota. Počítať môžeme s novými diskami a farbami laku.

Pod kapotou je najväčšou novinkou preplňovaný... Foto: Suzuki Hungaria
Suzuki SX4 S-Cross - 2016 facelift Pod kapotou je najväčšou novinkou preplňovaný 4-valec 1,4 BoosterJet z Vitary S. Dáva 103 kW.

Kým však vpredu sa dizajnéri doslova odtrhli z reťaze, vzadu už stačil rozpočet len na zmenu grafiky svetiel a nejakú tu plastiku nárazníka. Zato pod kapotou môžeme očakávať veľké zmeny. Atmosférický agregát 1,6 VVT nahradí alebo doplní výkonnejšie turbo 1,4 BoosterJet z Vitary S s výkonom 103 kW. To bude konečne znamenať aj príchod 6-stupňového manuálu namiesto starej „skrine“ s piatimi prevodovými stupňami, a tiež možnosť voliť 6-stupňovú automatickú prevodovku s hydrodynamickým meničom. To imidžu S-Crossu iste prospeje.

V palete motorov určite ostane aj dieselový agregát 1,6 (88 kW), pôvodom od Fiatu, ktorý má byť k dispozícii so 6-stupňovým manuálom. Za príplatok si budete môcť, tak ako doteraz, dopriať pohon oboch náprav AllGrip. Ostáva nám už len pohľad do interiéru, ktorý prezrádza, že v kabíne sa prakticky nič nemení. Viac sa určite dozvieme s príchodom oficiálnej výstavnej premiéry, ktorá je naplánovaná na jesenný autosalón v Paríži.

Suzuki SX4 S-Cross - 2016 facelift
Suzuki SX4 S-Cross - 2016 facelift
+3Suzuki SX4 S-Cross - 2016 facelift

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #facelift #Suzuki #Suzuki SX4 S-Cross
Články podľa značiek