Genesis G80: Luxusný sedan od Hyundaiu má novú identitu

Po vrcholnom sedane G90 predstavila značka Genesis aj sedan vyššej strednej triedy s označením G80. Oba modely prídu na trh v roku 2017 a brúsia si zuby na prémiovú nemeckú konkurenciu.

26.07.2016 06:00
Genesis G80 - 2016 Foto:
Prednej časti dominuje maska chladiča v tvare nepravidelného šesťuholníka.
debata (2)

Značka Genesis pochádzajúca z kórejského Hyundaiu sa nedávno od materskej firmy formálne oddelila, no po technickej stránke stále čerpá z pôvodných zdrojov. Dôkazom toho je aj model G80, ktorý vychádza z druhej generácie Hyundaiu Genesis z roku 2015.

Zozadu pôsobí G80 široko a stabilne. Foto: Genesis
Hyundai-Genesis G80-2017-1024-12 Zozadu pôsobí G80 široko a stabilne.

Pre modelový rok 2017 budú pre G80 v ponuke dve zážihové pohonné jednotky zjavne naznačujúce orientáciu na americký trh. Pôjde totiž o 3,8 litrový šesťvalec V6 s označením Lambda a päťlitrový osemvalec V8 nazývaný Tau. Slabší šesťvalec dosahuje pri 6 000 otáčkach za minútu výkon 232 kW (311 k) a krútiaci moment 397 Nm pri 5 000 ot./min. Silnejší osemvalec má pri rovnakých otáčkach výkon 313 kW (420 k) a maximálny krútiaci moment 519 Nm.

Genesis G80 chce konkurovať hlavne nemeckým... Foto: Genesis
Hyundai-Genesis G80-2017-1024-0a Genesis G80 chce konkurovať hlavne nemeckým sedanom vyššej strednej triedy.

Oba motory budú spolupracovať výlučne s osemstupňovou automatickou prevodovkou s funkciou manuálneho preraďovania SHIFTRONIC. Zákazníci si budú môcť vybrať medzi pohonom zadnej nápravy a pohonom oboch náprav HTRAC AWD. Pri druhej možnosti je krútiaci moment elektronicky rozdeľovaný medzi prednú a zadnú nápravu. V prípade jazdného režimu Sport uprednostní systém HTRAC zadnú nápravu, aby vozidlo poskytlo dynamickejší zážitok z jazdy.

Pokiaľ ide o vonkajší dizajn, tak elegantné predné bixenónové reflektory vkusne dopĺňajú LED denné svetlá a voliteľné LED hmlovky. Najvýraznejším prvkom je samozrejme predná maska chladiča v tvare nepravidelného šesťuholníka. Zadná časť auta pôsobí široko a stabilne aj vďaka grafike LED svetiel.

Hlavnou úlohou interiéru je poskytnúť maximálne pohodlie. Postarajú sa o to ergonomicky tvarované sedadlá, odhlučnená kabína a celkový vnútorný priestor s objemom takmer 3 500 litrov. Veko batožinového priestoru sa otvorí automaticky, ak sa kľúč nachádza tri sekundy v jeho blízkosti. Pri otváraní batožinového priestoru zaznie zvukový signál a zablikajú svetlá.

Genesis G80 rozhodne nie je chudobný na bezpečnostné systémy. Štandardné vybavenie zahŕňa parkovacie senzory, zadnú parkovaciu kameru, pohotovostné brzdenie, systém udržovania v jazdnom pruhu, sledovanie mŕtveho uhla a adaptívny tempomat.

Luxusný sedan vyššej strednej triedy sa bude snažiť zaútočiť prevažne na nemeckú konkurenciu pozostávajúcu z Audi A6, BMW radu 5 a Mercedesu-Benz triedy E. Okrem nemeckých stálic bude musieť zabojovať aj s Volvom S90 a Jaguarom XF. Vzhľadom na orientáciu na americký trh mu situáciu budú komplikovať aj Cadillac CTS a Lincoln Continental.

Genesis G80
Genesis G80
+24Genesis G80

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #sedan #Genesis #G80
Články podľa značiek