Lada Vesta Cross: Druhý ruský 'Allroad' pôjde do výroby. Je to isté

To čo naznačil AvtoVaz vlani konceptom Vesta Cross sa stane realitou. Oplastovaná verzia so zvýšeným podvozkom dorazí spolu s novým kombíkom. Ale bez štvorkolky.

28.07.2016 06:00
debata (10)
Predstavu o dizajne Vesty Cross si vieme urobiť... Foto: AutoVaz
Lada Vesta Cross Concept - 2015 Predstavu o dizajne Vesty Cross si vieme urobiť na základe vlaňajšieho rovnomenného konceptu. Ak bude vyzerať takto, mohla by mať úspech aj v Európe.

Sedan Vesta a crossover Xray sú stále horúcimi novinkami ruského AvtoVazu. Čoskoro sa však chystajú na trh ďalšie, od ktorých si ťažko skúšaný ruský producent sľubuje zlepšenie odbytových čísiel. Na autosalóne v Moskve ukáže pritom nielen očakávane kombi na báze Vesty ale aj sériovú podobu jej terénne orientovanej verzie Vesta Cross. Oplastované kombi so zvýšeným podvozkom nie je však veľkým prekvapením. Tento zámer totiž Lada naznačila už vlani rovnomenným konceptom.

Síce tvrdila, že má dať len odpoveď na otázku, či by bol o takýto derivát záujem, ale predaje menšej Kaliny Cross a Largusu Cross, z ktorých sa stali už v tom čase bestsellery, jasne napovedali, že vedenie s Vestou Cross počíta takmer na 100 percent. Prekvapením je preto skôr skutočnosť, že Vesta Cross dorazí už spolu s kombi, teda skôr ako sa očakávalo. Lenže AvtoVaz nemá na čo čakať. Proti obrovskému prepadu ruského trhu sa dá bojovať jedine širokým modelovým portfóliom.

Lada použije známy recept. Priechodnosť v... Foto: AutoVaz
Lada Vesta Cross Concept - 2015 Lada použije známy recept. Priechodnosť v teréne zlepší väčšia svetlá výška a ochrana podvozku či lemov blatníkov.

Dizajn Vesty Cross zatiaľ síce nepoznáme, ale ak by vyzerala tak, ako vlaňajší koncept, je sa na čo tešiť. A niet ani veľa dôvodov, prečo by mala byť zásadne iná. Odmyslieť si snáď musíme len parádne 18-palcové disky kolies, ktoré Cross asi nedostane, aspoň nie ako štandard. Plastová ochrana nárazníkov, prahov a blatníkov je ale istá. Sporný môže byť ešte tvar zadného stĺpika a príliš klesajúca línia strechy, vďaka ktorej evokovala štúdia dizajn Alfy Romeo 159 Crosswagon. Pod kapotou bude Vesta Cross zdieľať techniku so sedanom.

To znamená benzínový 4-valec s objemom 1,6 litra (78 kW). Ten môže byť kombinovaný okrem 5-stupňového manuálu aj s robotizovanou prevodovkou. Šušká sa však, že spolu s Vestou Cross by mal debutovať očakávaný silnejší motor 1,8 16v s výkonom 90 kW, ktorý bol navrhnutý špeciálne pre ruský trh a ktorý už poznáme z Lady Xray. S pohonom oboch náprav výrobca nepočíta. Na zlých cestách sa bude môcť spoľahnúť výlučne na zvýšený podvozok. Vesta Cross však nebude poslednou novinkou Lady v tomto roku.

Na augustovom autosalóne v Moskve predstaví AvtoVaz aj Vestu Sport s výkonom až 110 kW a limitovanú edíciu Kaliny Cross Black Line. Pre úplnosť dodajme, že vlani sa počet registrácií nových vozidiel v Rusku znížil v medziročnom porovnaní o 36 %, keď sa v Ruskej federácií predalo iba 1,6 milióna kusov. Pritom v prvom polroku došlo k ďalšiemu prepadu o 14 %. Za prvých šesť mesiacov sa pre nové auto rozhodlo len 672 140 zákazníkov. A na tento trend dopláca aj najväčší ruský výrobca AvtoVaz. Jeho predaje sú najhoršie za posledných desať rokov.
Lada Vesta Cross Concept - 2015
Lada Vesta Cross Concept - 2015
+17Lada Vesta Cross Concept - 2015

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Vesta #Lada Vesta Cross
Články podľa značiek