Kia Rio SUV: Kórejci uvažujú o novom hybridnom crossoveri

Budúca generácia Kie Rio by mala okrem hatchbacku a sedanu priniesť aj ďalšie karosárske prevedenia. V hre je extravagantný crossover, ktorý by konkuroval Nissanu Juke.

02.08.2016 13:00
Kia-Niro Concept 2013 Foto:
Nový crossover by mal vychádzať z konceptu Kia Niro Concept 2013.
debata

V roku 2013 predstavila Kia verejnosti koncept Niro. Išlo o dizajnovo pokrokovú predstavu, akým smerom by sa kórejská automobilka chcela uberať. Nedávno sa do sériovej výroby dostal model Kia Niro, no zo spomínaného konceptu si neodniesol takmer nič.

Nový crossover by mal konkurovať hlavne Nissanu... Foto: Kia
Kia-Niro Concept 2013 Nový crossover by mal konkurovať hlavne Nissanu Juke.

V súčasnej dobe však dopyt po SUV a crossoveroch neustále rastie, a preto Kia plánuje rozšíriť ponuku modelov v tomto segmente. Malo by ísť o crossover založený práve na koncepte Niro z roku 2013. Oproti hatchbacku alebo sedanu by mal poskytnúť viac batožinového priestoru a vyšší posed za volantom, teda vlastnosti, ktoré motoristi na crossoveroch obľubujú.

O pohon by sa mala starať plug-in hybridná sústava. Spaľovací motor by mal mať objem menší ako 1,6 litra. S pohonom oboch náprav sa nepočíta. V hierarchii modelov značky by mal stáť po boku Kie Soul, no dizajnovo by mohol čerpať viac z modelu Sportage. Hlavný dizajnér spoločnosti Kia Peter Shreyer uviedol, že značka už má svoju dizajnovú identitu a budúce modely z nej budú čerpať.

Crossoverom odvodeným od Kie Rio sa automobilka bude snažiť zaútočiť na Nissan Juke, ktorý sa na trhu presadzuje nekonvenčným dizajnom. Vďaka plánovanému hybridnému pohonu by mohol mať kórejský model šancu prilákať určité percento zákazníkov obľubujúcich ekologickejšiu a ekonomickejšiu formu dopravy.

V tomto ohľade mu situáciu môže skomplikovať Toyota C-HR, ktorá sa chystá do predaja na budúci rok. Na rozdiel od Nissanu Juke bude Toyotu C-HR poháňať hybridná sústava a na základe premiéry na tohtoročnom ženevskom autosalóne možno povedať, že z hľadiska dizajnu sa určite zaradí medzi progresívne modely.

Zatiaľ nie je známe, kedy sa crossover odvodený od Kie Rio začne vyrábať, no nebude to skôr ako v roku 2017. Pravdepodobne bude príchod novej karosárskej verzie spojený s nástupom štvrtej generácie modelu Rio. Tá doterajšia je na trhu od roku 2011, takže na jej nástupcu by sme už nemali dlho čakať.

Kia Niro Concept 2013
Kia Niro Concept 2013
+3Kia Niro Concept 2013

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #hybrid #crossover #Kia Niro concept 2013
Články podľa značiek