Hyundai i30: Tretia generácia na prvých snímkach

Už v septembri ukáže Hyundai novú generáciu svojho kompaktu i30. Teraz tu máme prvé oficiálne snímky. Aj keď zatiaľ len „utopené“ v tme.

11.08.2016 16:00
Hyundai i30 - 2016 Foto:
Nový hatchback Hyundaia dostane evolučnú verziu typickej 6-uholníkovej masky chladiča a vertikálne denné diódy.
debata

Parížsky autosalón je za dverami. Automobilky tak začínajú stupňovať svoje úsilie, ako pritiahnuť pozornosť k premiéram. Patrí k nim aj Hyundai, ktorý si francúzsku metropolu vybral pre debut tretej generácie hatchbacku a kombi nižšej strednej triedy i30. Tá prvá schádzala z liniek nošovického závodu od roku 2007 a druhá od začiatku roka 2012. Na konte má tak už pomaly šesť rokov kariéry. A to je čas na zmenu.

Novinka sa predstavuje na prvých oficiálnych snímkach. Zatiaľ ide len o obrysy, no už z nich je zrejmé, že tu máme od základu nový model. Predná 6-uholníková maska prešla evolúciou. Po jej bokoch vidieť reflektory, pravdepodobne už s diódovou technológiou a vertikálnymi dennými svetlami. Z profilu je jasné, že i30 si na rozdiel od svojho súrodenca Kie ceed zachová tretie bočné okienko. Tvar pontónu však už nebude taký plavný.

Z profilu je zrejmé, že plavné línie pontónu sú... Foto: Hyundai
Hyundai i30 - 2016 Z profilu je zrejmé, že plavné línie pontónu sú minulosťou. Tento dizajn má byť európskejší a nadčasovejší.

Celkovo pôsobí dizajn robustnejšie a viac európsky. Napokon celý vývoj vrátane testov prebiehal v nemeckom európskom vývojovom centre Hyundaia. Zozadu dokonca nový i30 pripomína tvarom svetiel BMW radu 1. Nebude to možno náhoda. V tíme pracoval totiž aj bývalý šéf divízie BMW M Albert Bierman. Ten dostane na starosť aj ostrú verziu s označením N. Tie štandardné charakterizuje šéfdizajnér Peter Schreyer ako autá pre každého.

Pri pohľade zozadu si možno spomeniete na BMW... Foto: Hyundai
Hyundai i30 - 2016 Pri pohľade zozadu si možno spomeniete na BMW radu 1. V každom prípade má novinka veľmi atraktívne proporcie.

„Nesústredili sme sa iba na jedného zákazníka, ale širokú skupinu ľudí. Dizajn predstavuje evolúciu výrazových prvkov Hyundaia s prirodzenými líniami a vycibrenými povrchmi, ktoré vytvoria nadčasový vzhľad.“ Automobilka tiež sľubuje priestrannejší interiér. Preto môžeme očakávať väčší rázvor, ako je súčasných 2 650 mm. O technike pod kapotou nepadlo ani slovo, no preplňované benzínové 3-valce 1,0 T-GDI a 1,6 T-GDI či diesel 1,6 CRDi sú takmer istotou.

Okrem manuálnych prevodoviek bude nepochybne k dispozícii aj automatická dvojspojka 7DCT. Viac sa dozvieme už 7. septembra, keď Hyundai uskutoční virtuálnu predpremiéru. Naživo však nový kórejský kompakt vyrábaný na Morave uvidíme až v Paríži. A na budúci rok aj ostrú verziu N, ktorá by si to rada rozdala s Focusom RS či Golfom GTi. Šušká sa o preplňovanom dvojlitri, ktorý by mal svojich 260 koní smerovať k obom nápravám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Hyundai i30 #autosalón Paríž 2016
Články podľa značiek