BAC: Britská miniautomobilka použila ako prvá revolučný grafen

Materiál ľahší ako uhlíkové vlákna a pevnejší než oceľ. Taký je grafen, objavený len v roku 2004. Britský malosériový výrobca ho použil na zadných blatníkoch svojho extrémneho monopostu BAC Mono. Ako prvý na svete.

12.08.2016 12:00
debata
Extrémny cestný monopost BAC Mono je zaujímavý... Foto: BAC
BAC Mono - grafen 2016 Extrémny cestný monopost BAC Mono je zaujímavý aj sám osebe, no do sveta automobilového priemyslu sa zapíše ako prvé auto využívajúce kompozit na báze grafenu. Ten je až 200-krát pevnejší než oceľ.

Britská manufaktúra BAC (Briggs Automotive Company) je síce vo svete automobilovej výroby nováčikom, veď vznikla v roku 2009, no rozhodne vie zaujať. Prvý model BAC Mono predstavila v roku 2011. Ide o extrémny cestný monopost, čosi ako F1 s registračnými známkami. A na jeho evolúcii pracuje ďalej. Vlani dostal Mono motor s výkonom 227 kW a tento rok zas ultraľahké karbónové kolesá. Teraz sa jej ale podaril husársky kúsok. Ako prvá použila v konštrukcii auta revolučný grafen.

Z grafenu sú zatiaľ vyrobené len zadné... Foto: BAC
BAC Mono - grafen 2016 Z grafenu sú zatiaľ vyrobené len zadné blatníky, vzhľadom na jednoduchosť ich tvaru.

Ide o materiál objavený len v roku 2004. V podstate o extrémne tenkú formu uhlíka s hrúbkou len jedného atómu. Aj preto je priehľadný. Podľa spoločnosti je v porovnaní s klasickými kompozitmi na báze uhlíkových vlákien nový kompozit podstatne ľahší a až 200-krát pevnejší ako oceľ. Pri jeho použití by dokázala automobilka zredukovať hmotnosť až o 20 %. Zatiaľ ho však aplikovala len na výrobu zadných blatníkov, vzhľadom na jednoduchosť ich tvaru. Zároveň si vyskúšala kompatibilitu grafenu s ostatnými materiálmi.

Na vývoji spolupracovala BAC so spoločnosťou Haydale Composite Solutions. V nasledujúcom období chcú program rozšíriť o výrobu ďalších komponentov. Podľa šéfa leteckej a obrannej divízie Haydale Composite Solutions Ebbyho Shahidia čaká grafen veľká budúcnosť, keďže preukázal výrazné zvýšenie odolnosti voči nárazu a teplu. Len pre úplnosť dodajme, že grafen vznikol v rámci výskumu univerzity v Manchestri, pričom ho vedci označili za revolučný materiál s potenciálom v celom rade odvetví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #grafén #BAC #BAC Mono
Články podľa značiek