Range Rover SVA Dynamic: Najrýchlejší v histórii

V Sollihule nespia na vavrínoch. Najluxusnejšia „terénna limuzína“ sveta poriadne posilnila. Nová verzia SVAautobiography Dynamic má neskutočných 550 koní a na stovku zrýchľuje za 5,4 sekundy.

15.08.2016 12:00
debata
Nová verzia SVA Dynamic dostala pod kapotu... Foto: Land Rover
Range Rover SVA Dynamic - 2016 Nová verzia SVA Dynamic dostala pod kapotu preplňovaný 5-litrový 8-valec s výkonom 404 kW a krútiacim momentom 680 Nm.

Dalo sa to očakávať. Land Rover mal v ponuke luxusný Range Rover Autobiography aj jeho menšiu športovú verziu Sport SVR. Teraz vznikol ich fúziou najrýchlejší Range Rover všetkých čias. V modelovom roku 2017 sa totiž objavuje nová verzia SVAutobiography Dynamic. Pod kapotu najväčšieho SUV zo Sollihul tak tróni 5-litrový kompresorový 8-valec s výkonom 404 kW z Range Roveru Sport SVR, čo je o 29 kilowattov viac, ako ponúkala doteraz najvýkonnejšia modifikácia V8 Supercharcharged. A k tomu pridáva 680 Nm krútiaceho momentu, čo je nárast o 55 Nm.

Interiér ponúka športovo prešívané kožené... Foto: Land Rover
Range Rover SVA Dynamic - 2016 Interiér ponúka športovo prešívané kožené sedadlá, ale aj nové asistenčné systémy a rozhranie InControl Touch Pro s 10,1-palcovou dotykovou obrazovkou, známou z nových Jaguarov.

Aby sme ale boli úplne presní, nejde o absolútnu novinku. Vlani sa totiž objavila verzia SVAutobiography s tým istým motorom, lenže výlučne v predĺženej verzii LWB a tá mierila k zákazníkom s extrémnymi nárokmi na luxus a priestorový komfort na zadných sedadlách. Dynamic je však postavený na štandardnom rázvore a podporuje dynamickú jazdu nielen výkonom, ale aj upraveným podvozkom. Ten je v porovnaní so „bežnými“ Range Rovermi znížený o osem milimetrov a má o čosi tuhšie odpruženie.

Brutálnej dynamike, reprezentovanej zrýchlením... Foto: Land Rover
Range Rover SVA Dynamic - 2016 Brutálnej dynamike, reprezentovanej zrýchlením na stovku za 5,4 sekundy, musel byť prispôsobený aj podvozok, ktorý je v porovnaní s bežnými Range Rovermi znížený o osem milimetrov.

Nepochybne to potrebuje, pretože na stovku zrýchľuje tento britský kolos s hmotnosťou nad dve tony len za 5,4 sekundy, čo je ešte o desatinu kratšie ako SVAutobiography. Ohromný výkon deklaruje navonok štvoricou koncoviek výfukov, grafitovou úpravou masky a lamiel na dverách či neprehliadnuteľnými červenými strmeňmi bŕzd Brembo. Špeciálne pre Dynamic boli navrhnuté veľké 21-palcové disky kolies. V interiéri zas nájdeme kosoštvorcové prešívanie sedadiel a množstvo červenej kože.

Navonok oznamuje SVA Dynamic svoje schopnosti... Foto: Land Rover
Range Rover SVA Dynamic - 2016 Navonok oznamuje SVA Dynamic svoje schopnosti štvoricou koncoviek výfukov a kontrastnými grafitovými prvkami.

Zmeny sa ale v modelovom roku 2017 dotkli aj bežných verzií. Niet divu, veď súčasná generácia je na trhu od roku 2013, takže mala čo dobiehať najmä v oblasti asistenčných systémov a infotainmentu. Range Rover dostal autonómne brzdy a podľa úrovne vybavenia aj monitorovanie jazdných prúdov, parkovací asistent či obmedzovač rýchlosti spojený s čítačkou dopravných značiek. Systém Advanced Tow Assist sa zas stará o stabilizáciu prívesu a Low Traction Launch o ľahší rozjazd z miesta na povrchoch s horšou trakciou.

Nové rozhranie InControl Touch Pro s 10,1-palcovou obrazovkou, známe z nových Jaguarov, umožňuje zas diaľkové ovládanie niektorých funkcií vozidla pomocou mobilného telefónu s aplikáciou Remote Premium, napríklad klimatizácie, vyhrievania sedadiel alebo dokonca štartovania. S aplikáciou Route Planner nastavíte cieľ priamo v smartfóne, z ktorého sa údaje následne prenesú do vozidla. Pre úplnosť spomeňme, že v ponuke je celkom 19 nových farieb laku karosérie, ktoré oživia exteriér Range Roveru do príchodu plnohodnotného faceliftu.

Range Rover SVA Dynamic - 2016
Range Rover SVA Dynamic - 2016
+9Range Rover SVA Dynamic - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Land Rover #Range Rover
Články podľa značiek