Infiniti predstavilo 'zázračný' motor VC-T. Vie meniť kompresiu!

Vo svete spaľovacích motorov sa len málokedy odohrá revolúcia. Teraz sa tak ale stalo. Dvojlitrový 4-valec Infiniti 2,0 VC-T vie meniť kompresný pomer. A nehovoríme o koncepte. Čoskoro pôjde do série.

16.08.2016 12:00
debata
Revolučný motor VC-T má byť kompaktnejší a... Foto: Infiniti
Infiniti - motor VC-T Revolučný motor VC-T má byť kompaktnejší a ľahší ako porovnateľné motory. Infiniti pravdepodobne myslí porovnanie výkonové.

Infiniti splnilo to, čo nedávno sľúbilo. Má motor s variabilnou kompresiou. Niečo, čo sa zdalo doteraz takmer nemožné. Preplňovaný dvojlitrový 4-valec VC-T dokáže prvýkrát v histórii sériovej produkcie meniť kompresný pomer, a to od 8 : 1 až do 14 : 1. Možno to znie trochu „sucho“, ale ešte nikdy predtým sa nepodarilo meniť podľa potreby parameter, ktorý bol pevne daný konštrukciou motora. Lenže motor Infiniti vie prispôsobovať mieru kompresie okamžitým podmienkam. A to je veľmi dôležité. Motorári totiž dobre vedia, že vyšší kompresný pomer vedie k vyššej účinnosti.

Jednoducho, čím viac dokážete v zážihovom motore stlačiť zmes vzduchu a benzínu, tým viac energie pri expanzii vydá. Má to však háčik. Ak zmes stlačíte príliš, zahreje sa a zapáli skôr, ako padne iskra. Výsledkom je takzvané detonačné horenie. Palivo sa začne rozpínať ešte predtým, ako dosiahne piest hornú úvrať. To môže viesť až ku kolapsu motora. Napriek tomu existujú režimy, keď by mohol motor pracovať s vyšším kompresným pomerom, napríklad pri nízkom zaťažení. A v tomto režime spotrebovať menej paliva.

Tajomstvo sa skrýva v pohyblivom ramene, ktoré... Foto: Infiniti
Infiniti - motor VC-T Tajomstvo sa skrýva v pohyblivom ramene, ktoré dokáže posúvať dráhu piesta, a tým meniť veľkosť spaľovacieho priestoru.
Lenže ako to dosiahnuť, keď je dráha piesta a veľkosť spaľovacieho priestoru konštantná? Pre motor Infiniti to nie je problém. Je vybavený špeciálnym mechanickým ramenom, ktoré je pripojené k ojnici medzerou na strane bloku motora. Posuvom ramena sa mení dráha piesta, a tým aj veľkosť spaľovacej komory. Infiniti tvrdí, že motor spája v rovnakom čase dve doteraz nezlučiteľné požiadavky – vysoký výkon s vysokou účinnosťou. Motor si vyberá ideálny kompresný pomer v závislosti od zaťaženia. V praxi to znamená nižšiu spotrebu.

Vedľajším efektom majú byť nižšie vibrácie a nižšia hlučnosť. A čo je prekvapujúce, motor má byť ľahší a kompaktnejší ako agregáty s podobným výkonom. Objaviť v predaji by sa mal už v roku 2018, čo nie je ďaleko. Určený je aj pre modely Q30 či crossover QX 30. Bližšie údaje si automobilka nechala zatiaľ pre seba, takže prevádzkové parametre nepoznáme. Je to logické. V každom prípade nijaký doterajší pokus s variabilnou kompresiou nedokázal prerásť štádium vývojových prototypov. Riešenie Infiniti má ale najbližšie ku konštrukcii experimentálneho motora francúzskej spoločnosti MCE-5.

Tá tvrdila, že svoj motor bude schopná doviesť do štádia vhodného pre sériovú produkciu už v roku 2012. Ako vieme, teraz je rok 2016 a jej motor v ponuke nie je. Je ale možné, že došlo ku kooperácii. Viac sa dozvieme pravdepodobne na septembrovom autosalóne v Paríži, kde si Infiniti iste nedá ujsť príležitosť predstaviť celému svetu svoj technologický „zázrak“. Jedinou pochybnosťou je fakt, že kompresný pomer 14 : 1 používa dnes bežne japonská Mazda v motoroch SkyActiv-G. A to aj bez náročných konštrukčných riešení.

Je ale tiež pravdou, že motory Mazdy majú atmosférické plnenie, kým motor VC-T používa turbodúchadlo a spomínaný kompresný pomer je preto z tohto pohľadu naozaj extrémny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Infiniti #variabilný kompresný pomer #Infiniti VC-T
Články podľa značiek