Francúzi priškripnú podporu elektromobilom. Tesla je mimo hry

Veľkorysá dotačná politika na nákup elektromobilov vo Francúzsku sa skončí. Podpora sa bude týkať len elektrických áut s cenou do 40 000 eur. Záujemcovia o drahé luxusné Tesly S a Tesly X už s pomocou štátu počítať do budúcnosti nemôžu.

06.10.2016 12:00
Smart Electric Drive - 2016 Foto:
Od budúceho roka chce Francúzsko podporovať nákup len tých elektromobilov, ktorých cena nie je vyššia ako 40 000 eur.
debata (2)

Nie je to po prvýkrát, čo prichádza na pretras podpora elektrickej mobility zo strany štátov. Čím viac totiž rastie počet elektromobilov na cestách, tým menej prostriedkov ostáva v štátnych kasách. Aj preto bolo doteraz napríklad Nemecko, automobilová veľmoc Európy, v otázke podpory elektromobilov veľmi opatrné. Podporu síce nedávno schválilo, ale rozhodne nie v takom rozsahu ako niektoré iné krajiny. Spomeňme hlavne Nórsko, Dánsko, Holandsko či Francúzsko. Predaj elektromobilov tam síce vystrelil raketovým tempom, ale na úkor štátneho rozpočtu.

Tak napríklad Nórsko stojí masívna podpora elektromobility ročne 470 miliónov eur, čo je viac ako predpokladalo, a tak nie div, že sa ozývajú hlasy, aby došlo k zmene. Podobne je to v Dánsku. A Francúzsko koná tiež. Výška podpory na nákup v sume 6 300 eur sa síce meniť nebude, ale od januára budúceho roka, ak návrh prejde, si ju budú môcť uplatniť len záujemcovia o elektrické autá, ktorých cena neprevyšuje 40 000 eur. Pre výrobcov štandardných elektromobilov to nie je problém. Nissan Leaf či Renault Zoe sa zmestia pod 30 000 eur.

Problém môže nastať s drahšími kúskami, napríklad s BMW i3 a novým Opelom Ampera-e. Tie síce 40-tisícový limit zvládnu, ale s oškretými ušami a za podmienky, že zákazníci nebudú investovať do ďalšej výbavy, prípadne verzií s predĺženým dojazdom, ktoré sú drahšie. V každom prípade, radosť z toho iste mať nebude americká Tesla, ktorej produkty atakujú často hranicu 100 000 eur alebo sú ešte drahšie. Luxusné kúsky spoza Atlantiku teda s podporou rátať nemôžu, teda aspoň do času, keď vstúpi na trh sľubovaná Tesla Model 3 s plánovanou cenou 35 000 eur.

Francúzsko tiež plánuje znížiť dotáciu zo súčasných 6 300 na rovných 6 000 eur. Bude ale veľkorysejšie v prípade, ak zameníte svoj 13– a viacročný diesel za elektromobil. Za podmienky, že naftové auto dáte zošrotovať, bude vám okrem 6 000-eurovej dotácie prináležať ďalších 4 000 eur, ktoré si budete môcť odpočítať z ceny elektromobilu. Na druhej strane pripomína nový cenový strop pre elektromobily istý lobing v prospech francúzskych producentov plus partnerského Nissanu. Jeho výška totiž obmedzí najmä predaj elektromobilov z Nemecka a USA. Nový zákon musí však ešte prejsť parlamentom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #Francúzsko #elektromobily
Články podľa značiek