Mini Clubman JCW: Najsilnejšie Mini je kombi! A má štvorkolku

Ostré Mini Clubman posúva techniku divízie JCW zas o krôčik ďalej. Výkonný dvojliter má zvýšený krútiaci moment a štandardne ho posiela k obom nápravám. Tak to tu ešte nebolo. Teda ak neberieme do úvahy Countryman, ktorý je však tak trochu z iného cesta.

11.10.2016 06:00
debata
Clubman JCW spoznáte okamžite vďaka zväčšeným... Foto: Mini
Mini Clubman JCW - 2016 Clubman JCW spoznáte okamžite vďaka zväčšeným sacím otvorom, plástovej výplni masky či sériovým LED svetlám.

Rodina najostrejších Mini s logom JCW sa rozrastá. Po klasickom Mini JCW a kabriolete neprišlo však na rad 5-dverové Mini. Tuning podstúpilo prekvapujúco kombi Clubman. A v porovnaní so svojimi kratšími súrodencami prináša zopár zásadných zmien. V prvom rade je to skutočnosť, že má štandardne poháňané obe nápravy. To pri Mini JCW nie je možné a pri Mini Clubmane S len za príplatok. Pochopiteľne, z toho plynie schopnosť preniesť na asfalt maximum výkonu.

A verte, že je ho viac ako kedykoľvek predtým. Nová generácia Mini išla totiž proti prúdu. Namiesto downsizingu podstúpila up-sizing. Pôvodné vyladené jeden-šestky zamenila za dvojlitre TwinPowr Turbo. To platí pre Mini JCW a Mini Clubman JCW. Takže pod kapotou máme 170 kW. Lenže Mini Clubman JCW ide ešte o trochu ďalej. Výkon ostal síce identický, ale krútiaci moment vzrástol z pôvodných 320 až na 350 Nm. To je najviac v histórii značky. Práve tento aspekt dokázal zahladiť hendikep vyššej hmotnosti.

Chrómové koncovky špeciálne naladeného výfuku... Foto: Mini
Mini Clubman JCW - 2016 Chrómové koncovky špeciálne naladeného výfuku nesmú chýbať, rovnako ako difúzor a zväčšený strešný spojler.

Mini Clubman s dĺžkou 4 253 a šírkou 1 800 mm nie je totiž dávno mini a už vôbec nie ľahkým hothatchom. Na váhe má vo verzii JCW pohotovostnom stave 1 564 a s automatom ešte o 16 kg viac. A keď sme pri prevodovkách, spomeňme, že v štandarde dostanete 6-stupňový manuál. Voliť však môžete aj 8-stupňový Steptronic. Obe verzie tak zvládnu šprint na stovku za 6,3 sekundy, čo je identická hodnota s krátkym Mini JCW. Len verzia s manuálom je o dve desatiny sekundy rýchlejšia. Maximálka je nastavená na 236 km/h.

Interiér je štandardne vybavený športovým... Foto: Mini
Mini Clubman JCW - 2016 Interiér je štandardne vybavený športovým volantom, anatomickými sedadlami či hliníkovými dekoráciami. Priplatiť si môžete za vyhrievané čelné okno alebo audio Harman/Kardon.

Pochopiteľne, takáto dynamika sa nemohla zaobísť bez úprav podvozku. Ten dostal štandardne 18-palcové disky, tuhšie odpruženie a v porovnaní s Mini JCW ešte väčšie a výkonnejšie brzdy Brembo. O potrebný prítlak sa zas stará neprehliadnuteľné zadné krídlo a difúzor. Evidentným exteriérovým znakom je väčšia predná maska, potrebná pre prívod vzduchu k chladiču tohto robustného agregátu. A full-LED svetlá. Tí, ktorým to nestačí, si môžu priplatiť za dvojfarebné devätnástky, lak Rebel Green alebo adaptívne tlmiče.

V ponuke je paket Chili s červenou strechou a zrkadlami. Na zozname príplatkov nájdete navigáciu, audio Harman/Kardon, vyhrievané sedadlá a čelné okno, a mnoho druhov čalúnenia vrátane kože a Alcantary. Pritom Mini Clubman JCW nestráca nič zo svojich praktických vlastností. Do kufra sa zmestí stále od 360 do 1 250 litrov batožín. Nebude to však lacná hračka. Do predaja sa dostane v decembri. Odhad ceny je minimálne 31 000 eur.
Mini Clubman JCW - 2016
Mini Clubman JCW - 2016
+10Mini Clubman JCW - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #JCW #Mini Clubman #Mini Clubman JCW
Články podľa značiek