Opel Insignia Grand Sport: Nová generácia už jazdí v maskáčoch

Ostrá premiéra novej Insignie je naplánovaná na jarný ženevský autosalón. Predpremiéra už na december. Vlajková loď z Russelsheimu schudne o 170 kg, dostane nový 4-valec 1,5 Ecotec Turbo a prívlastok Grand Sport.

31.10.2016 16:00
debata
Nová Insignia sa už preháňa po asfalte. Jej... Foto: Opel
Opel Insignia - 2017 Nová Insignia sa už preháňa po asfalte. Jej vzhľad dôkladne kamuflujú polepy.

Premiéru druhej generácie Insignie očakávali mnohí už v Paríži, napokon na trhu je už siedmy rok. Nestalo sa. Opel nechce riskovať a tak ukáže novú vlajkovú loď až na jar v Ženeve. Plachtu by z nej však mal strhnúť už v decembri. Dovtedy nás ale bude zásobovať čiastkovými informáciami. A toto sú prvé z nich, navyše v balíku s fotografiami testovacích prototypov. Samozrejme, s dôkladnou kamuflážou, ktorá tají finálny vzhľad. Každopádne vieme, že Insignia bude pokračovať v móde prívlastkov.

Po Zafire Tourer a Mokke X tak príde Insignia Grand Sport. To naznačuje, že veľký Opel staví na atletické línie, evokujúce 4-dverové kupé. Inšpirovaný bude štúdiou Monza. Technologicky pôjde o rovnako dramatický posun ako v prípade Astry, ktorá je úradujúcim európskym autom roka. Základom sa stane úplne nová odľahčená platforma E2XX s vysokým podielom vysokopevnostnej ocele a ľahkých materiálov. Na váhe má tak Insignia zhodiť až 175 kg. Pritom bude väčšia.

Prívlastok Grand Sport naznačuje, že Insignia... Foto: Opel
Opel Insignia - 2017 Prívlastok Grand Sport naznačuje, že Insignia staví na atletické línie. Bude dlhšia, širšia, ale o 30 mm nižšia.

Rázvor narastie o viac ako deväť centimetrov na približne 2 830 mm. Celková dĺžka sa zväčší o 55 mm na konečných 4 885. Naopak, z výšky ubudne 30 mm. Takže Insignia by mala byť vysoká asi 1 470 mm. Zásluhu na diéte bude mať aj nová technika. V Insignii má totiž debutovať 4-valec 1,5 Ecotec Turbo, odvodený z motora 1,4 Ecotec Turbo. Očakáva sa výkon 121 kW. Paletu motorov doplní dvojliter (184 kW) a dojlitrový diesel s jedným alebo dvoma turbodúchadlami. Na záver príde ostrá verzia OPC, ktorá by mala prenášať na všetky štyri kolesá až 294 kW. Pravdepodobne cez dvojspojkovú prevodovku.

Interiér počíta s rozhraním IntelliLink, masážnymi sedadlami a dokonca virtuálnym kokpitom s 8-palcovým displejom. Otázne je, či Opel zachová všetky tri karosárske verzie, teda sedan, liftback aj kombi. Z obrázkov je jasné, že sa pozeráme práve na liftback, i keď Opel používa odvážne slovíčko „hatchback". O piatych dverách pochybnosti mať teda nemusíme.
Opel Insignia - 2017
Opel Insignia - 2017
+5Opel Insignia - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Opel #Opel Insignia
Články podľa značiek