Subaru BRZ: Japonské kupé má tuhšiu karosériu a o päť koní viac

Volanie zákazníkov po vyššom výkone síce Subaru nevypočulo, pribudlo len symbolických päť koní, no vynovené kupé BRZ dovolí vodičovo predsa len viac. Vďaka zmenám na podvozku.

03.11.2016 06:00
debata
Kupé BRZ dostalo facelift po piatich rokoch... Foto: Subaru
Subaru BRZ - 2016 Kupé BRZ dostalo facelift po piatich rokoch produkcie. Nové sú najmä diódové svetlá a nárazník so zníženým spojlerom.

Predaj dvojičiek Subaru BRZ a Toyoty GT86 nenaplnil celkom očakávania. Čistokrvné športovo orientované modely s motorom boxer a zadným náhonom si tak nezarobili na výkonnejšiu verziu ani otvorený roadster, ktorý predstavila Toyota v podobe štúdie FT-86 Open. Nepotvrdili sa ani špekulácie o príprave verzie so systémom Kers, ktorý by zlepšil aspoň krátkodobú akceleráciu. Po piatich rokoch produkcie tak prišiel na rad aspoň facelift. Prednosť dostala Toyota už na jar v Ženeve, a teraz prichádza s obdobnými zmenami aj súrodenec z Fuji Haevy Industry.

Na koncepcii sa nič nemení, zato vizuálne zmeny sú zreteľné na prvý pohľad. Predné svetlá dostali full-LED technológiu s „céčkovou“ grafikou a predný nárazník znížený spojler. Hmlové diódové svetlá sú o čosi menšie. Kompletne novú grafiku zadných svetiel majú na svedomí trubice DRL. Zadný spojler je teraz umiestnený na nožičkách tesne nad obrysom kapoty. Lakovaný je vždy v čiernej farbe. V ponuke pribudli nové 10-lúčové 17-palcové disky kolies s lesklým čiernym povrchom. Interiér mení atmosféru najmä vďaka novému čalúneniu.

Vzadu je viditeľnou zmenou nová grafika svetiel... Foto: Subaru
Subaru BRZ - 2016 Vzadu je viditeľnou zmenou nová grafika svetiel s trubicami DRL.

Praktickou zmenou je 4,2-palcový displej v prístrojovom paneli, ktorý zobrazuje údaje o polohe plynového pedálu, uhol natočenia kolies, teplotu prevádzkových kvapalín či údaje o bočnom preťažení. Lepšiu ergonómiu má mať prepracovaný multifunkčný volant s novými ovládačmi na ramenách. Tieto detailné zmeny by mal vodič oceniť, pretože ďalšie inovácie smerujú práve k zlepšeniu jazdných vlastností, ktoré boli už i tak najsilnejšou stránkou tejto ojedinelej „zadokolky“.

Interiér má prepracovaný prístrojový panel so... Foto: Subaru
Subaru BRZ - 2016 Interiér má prepracovaný prístrojový panel so 4,2-palcovým multiinformačným displejom, ktorý zobrazuje aj športové údaje, napríklad úroveň bočného preťaženia.

Väčší výkon ale neočakávajte. Revidovaný dvojlitrový boxer s priamym aj nepriamym vstrekovaním podstúpil napriek tomu množstvo zmien. Má napríklad znížené trenie, nové vačkové hriadele, novú hlavu valcov, nové hliníkové sacie a výfukové potrubie. Výsledkom je aspoň symbolických päť plusových koní. Takže teraz je ich spolu 205 (151 kW). Krútiaci moment kulminuje hodnotou 211 Nm pri 6 400 otáčkach za minútu, či je opäť symbolické zlepšenie o 6 Nm. Agregát môže byť spojený so 6-stupňovou manuálnou alebo automatickou prevodovkou.

Nová hlava valcov a nové sacie aj výfukové... Foto: Subaru
Subaru BRZ Nová hlava valcov a nové sacie aj výfukové potrubie sa postarali o nárast výkonu z 200 na 205 koní.

Dynamické parametre síce Subaru neuviedlo, ale šprint na stovku by mal byť kratší než pôvodných 7,6 sekundy, keďže spolu s jemne vyšším výkonom skrátilo Subaru koncový prevod z pôvodných 4,1 : 1 na 4,3 : 1. Na asfalte má tiež BRZ ťažiť z prepracovaného naladenie pružín a tlmičov, ale aj väčšieho skrutného stabilizátora zadnej nápravy a vystuženého podvozku spolu s novými torznými vzperami. Takže do zákrut by sa malo vrhať ešte sebavedomejšie ako doteraz. Komu to nestačí, môže voliť príplatkový balík Performance Package s brzdami Brembo, 17-palcovými diskami, tlmičmi Sachs.

Tento paket sa prejavuje v interiéri väčším 6,2-palcovým displejom multimediálneho rozhrania Subaru Star Link. K dispozícii je tiež balík pre zlé počasie All-Weather package s vyhrievanými sedadlami, prednými hmlovými diódovými svetlami a čalúnením z Alcantary. Vyššie úrovne vybavenia obsahujú dvojzónovú klimatizáciu či bezkľúčový prístup a štartovanie. Svetovú premiéru absolvuje vynovené BRZ na autosalóne v Los Angeles. Do predaja by sa malo dostať ešte do konca tohto roka.
Subaru BRZ - 2016
Subaru BRZ - 2016
+13Subaru BRZ - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota GT86 #Subaru #Subaru BRZ
Články podľa značiek