Charge: Firma známa z formuly E bude vyrábať elektrické dodávky

Partner seriálu formuly E, teda pretekov elektrických monopostov, sa chystá urobiť dieru do sveta elektrickými nákladnými autami. Budú mať celkovú hmotnosť od 3,5 do 26 ton a dojazd až 800 km.

10.11.2016 16:00
debata (3)
Verzie s predĺženým dojazdom pomocou generátora... Foto: Charge
Charge - elektrické dodávky Verzie s predĺženým dojazdom pomocou generátora by mali zvládnuť na jedno nabitie až 800 km.

Elektrické úžitkové autá sú stále raritou. Väčšinou ide o malé dodávky. S nákladnými autami s vyššou nosnosťou zatiaľ výrobcovia len experimentujú. Nedávno napríklad Mercedes-Benz konceptom Urban eTruck alebo štúdiou Vision Van. Ľahko sa však môže stať, že im vezme vietor z plachiet niekto celkom iný. Napríklad americká Nikola Motor Company, ktorá plánuje produkciu revolučného elektrického ťahača Nikola One na dlhé vzdialenosti A teraz tu máme ďalšiu správu. O svoje miesto na poli úžitkových elektromobilov sa uchádza spoločnosť Charge.

Nové úžitkové elektromobily Charge budú mať... Foto: Charge
Charge - elektrické dodávky Nové úžitkové elektromobily Charge budú mať modulárnu konštrukciu. Tá zlacní výrobu a umožní stavbu veľkého množstva verzií.
Poznáme ju skôr ako partnera formuly E, teda pretekov elektrických monopostov, a pripravovanej série Roborace, pre ktoré má dodávať nákladné a servisné vozidla s čisto elektrickým alebo hybridným pohonom. A keďže potrebné know-how už má, šéf Charge Denis Swerdlov oznámil, že firma plánuje výrobu elektrických úžitkových áut. Prvého sa máme dočkať už na budúci rok. Má ísť o revolučný nákladiak, pri konštrukcii ktorého uplatní Charge vo veľkej miere kompozitné materiály. Práve tie majú kompenzovať vysokú hmitnosť batérií. Vzniknúť má celá modelová rodina s celkovou hmotnosťou od 3,5 až do 26 ton.

Podľa Charge budú mať jej vozidlá o 50 % nižšie prevádzkové náklady. Dojazd na jedno nabitie odhaduje firma približne na 160 kilometrov. Lenže na scénu prídu aj verzie s bližšie nešpecifikovaným generátorom, ktorý má akčný rádius predĺžiť až na 800 km. Ešte viac ale šokujú informácie o samotnej produkcii, ktorá má prebiehať v Oxfordshire. Montáž jedného nákladného vozidla má zvládnuť mechanik za štyri hodiny! Na výrobu 10 000 kusov bude Charge potrebovať v dvojzmennej prevádzke iba desať pracovníkov.

Zatiaľ si musíme vystačiť s prvými vizualizáciami, ktoré ukazujú pomerne nápaditý dizajn a modulárnu konštrukciu. Tá umožní vytvárať rôzne verzie a stojí aj za rýchlou montážou. Viac sa dozvieme v priebehu budúceho roka.
Charge - elektrické dodávky
Charge - elektrické dodávky
+2Charge - elektrické dodávky

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Charge #elektrické úžitkové autá
Články podľa značiek