BMW 5 M Performance: Viac výkonu a hluku pred premiérou

Nová generácia BMW 5 ešte nestihla ani len svetovú premiéru a na trh dorazí až vo februári, no divízia M Performance už predstavuje športové pakety, dostupné hneď od štartu predaja. Úpravy zmenia dizajn, výkon aj zvuk.

05.12.2016 06:00
debata
Divízia M Performance sa pohrala so vzhľadom,... Foto: BMW
BMW 5 M Performance - 2016 Divízia M Performance sa pohrala so vzhľadom, ktorý oživujú aerodynamické nárazníky, karbónové spätné zrkadlá či čierne polepy.

Novú generáciu radu 5 predstavilo BMW tesne po skončení autosalónu v Paríži. Zaručilo mu tak väčšiu publicitu, než ak by sa stratilo v záplave svetových premiér pod Eiffelovkou. Stále však nemá za sebou výstavný debut. Ten sa odohrá pravdepodobne v januári v Detroite. To ale nebráni divízii M Performance, aby sa pochválila športovými paketmi, ktoré chystá pre zákazníkov. Dostupné budú hneď od februárového štartu predaja a zmenia nielen dizajn, ale aj výkon a zvuk.

Paket Power and Sound znamená výkonový tuning pre 6-valcovú verziu 540i. Ten vzrastie o 25 kW, na konečných 265, a krútiaci moment o 50 Nm, na rovných päťsto. Pritom BMW sľubuje, že úprava nebude mať vplyv na spotrebu paliva. Tá má ostať na pôvodnej úrovni 6,5 až 6,9 litra benzínu. O lepšej dynamike bude informovať okolie nový antikorový športový výfuk s výraznejšou akustikou a chrómovými alebo karbónovými koncovkami. Pritom možno vyberať medzi kruhovým alebo lichobežníkovým prierezom.

Súčasťou paketu M Performance sú 20-palcové... Foto: BMW
BMW 5 M Performance - 2016 Súčasťou paketu M Performance sú 20-palcové kolesá Bi-Color, zadný spojler a difúzor.

Tento výfuk bude ale dostupný aj samostatne, teda bez balíka Power and Sound, teda pre verzie 540i, 540i xDrive a slabšiu 4-valcovú verziu 530i. A lepší zvuk budú môcť mať vďaka divízii M Performance aj naftové verzie, ktoré doplní výfukový systém Active Sound so špeciálnou komorou s reproduktorom, ktorý zmení akustiku dieselového motora na benzínovú. Aj v tomto prípade môžu voliť zákazníci chrómové alebo karbónové koncovky výfukov s kruhovým alebo lichobežníkovým tvarom.

Antikorový výfuk sa postaral o sýtejší... Foto: BMW
BMW 5 M Performance - 2016 Antikorový výfuk sa postaral o sýtejší akustický prejav, a to tak pri benzínových verziách 530i a 540i, ako aj pri diesloch so špeciálnou rezonančnou komorou.

Šesťvalcová naftová verzia 530d dostane od BMW Performance Power Kit, ktorý zvýši výkon o 20 kW, na celkových 215, a krútiaci moment o 30 Nm, na 650. Automobilka opäť sľubuje zachovanie pôvodnej spotreby 4,5 až 4,9 litra nafty na 100 km. Modely so zvýšeným výkonom sa môžu navyše pochváliť účinnejšou brzdovou sústavou so štvorpiestikovými strmeňmi červenej farby. Zvlášť efektné budú v kombinácii s príplatkovými 20-palcovými dvojfarebnými diskami kolies M Performance Bi-Color, obutými v pneumatikách 245/35 R20 na prednej a 275/30 R20 na zadnej náprave.

Modely so zvýšeným výkonom sa môžu navyše... Foto: BMW
BMW 5 M Performance - 2016 Modely so zvýšeným výkonom sa môžu navyše pochváliť účinnejšou brzdovou sústavou so štvorpiestikovými strmeňmi červenej farby.

Exteriérové prvky M Performance tvoria aerodynamický splitter predného nárazníka, zadný difúzor a zadný spojler z karbónových vlákien. K dispozícii je tiež alternatíva z polyuretánovej peny. Karbón nájdeme aj na príplatkových čiernych spätných zrkadlách, prednom spojleri a typických ľadvinkách. Navyše ponúkne M Performance čierne bočné polepy. V interiéri sa môže objaviť športový multifunkčný volant potiahnutý Alcantarou s červeným prúžkom. Ten bude ale v ponuke až o čosi neskôr. BMW hovorí o lete 2017.

Na vrchole však stále ostáva 8-valcová verzia M550i xDrive s motorom objemu 4,4 litra a mohutným výkonom 340 kW. Teda až do príchodu čistokrvného modelu M5, ktorý by sa mal ukázať v priebehu budúceho roka. Na stovku to zvládne aj vďaka stálemu pohonu xDrive za rovné štyri sekundy, čo znamená, že už v „základe“ je M550i xDrive rýchlejšie ako stará empäťka.

BMW 5 M Performance - 2016
BMW 5 M Performance - 2016
+9BMW 5 M Performance - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW 5 #BMW M Performance
Články podľa značiek