Výmena oleja za pár sekúnd? Dá sa to! Ale musíte mať Aston Martin

Otravná výmena oleja je pri exkluzívnom Aston Martine Vulcan otázkou 1,5 minúty. Proces pripomína výmenu tonera v tlačiarni. Umožňuje to systém Nexcel vyvinutý Castrolom.

20.12.2016 16:00
debata (2)
Miesto výmeny oleja stačí vymeniť olejovú... Foto: Castrol
Castrol - systém Nexcel pre Aston Martin Miesto výmeny oleja stačí vymeniť olejovú bunku. Umiestnená je v motorovom priestore a napojená na olejový okruh.

Aston Martin Vulcan je skutočným autom snov. Má famózny výkon, omračujúci dizajn a rovnako astronomickú cenu. Vznikne pritom len 25 exemplárov. A pritom ich majitelia si s nimi zajazdia výlučne na okruhoch. Na cestu nesmie a vo svete motoršportu zas nepatrí do žiadnej kategórie. A skrýva ešte jedno tajomstvo. Špeciálny systém mazania, ktorý nevyžaduje klasickú výmenu oleja. Volá sa Nexcel a stojí za ním spoločnosť Castrol.

Ide o bunku, ktorá svojím tvarom pripomína väčšiu autobatériu. Umiestnená je v dostupnej časti motorového priestoru, teda pod prednou kapotou. Pripojená je k olejovému okruhu a obsahuje všetko potrebné – olejovú náplň a filtre. Ak sa olej opotrebuje, nie je nutné ho vypúšťať. Jednoducho nahradíte jednu olejovú bunku za druhú. Celý proces tak pripomína výmenu tonera v laserovej tlačiarni a nezaberie viac ako jeden a pol minúty.

Olejová bunka pripomína väčšiu autobatériu. Jej... Foto: Castrol
Castrol - systém Nexcel pre Aston Martin Olejová bunka pripomína väčšiu autobatériu. Jej výmena trvá len 90 sekúnd. Tá obsahuje náplň maziva aj potrebné filtre.

Castrol pritom uvádza, že Nexcel má priaznivý vplyv aj na zníženie emisií CO2 vo výfukových plynoch. Prispieva totiž k rýchlejšiemu zahriatiu motora a optimalizuje mazanie. Okrem toho nehrozí únik použitého oleja. Stará náplň ostáva v bezpečne utesnenom priestore olejovej bunky. Castrol testoval systém na širokej palete áut. A nielen tých športových. Fungoval napríklad aj v malom mestskom hatchbacku. Takže nie je vylúčené, že sa s ním v budúcnosti stretneme v mainstreamovej produkcii, kde by zjednodušil servis vozidiel.

Prednosť však dostanú nepochybne najprv luxusné vozidlá. Zvlášť superšporty. Nexcel totiž zvláda preťaženie 1,8 G. Na ilustráciu, je to, akoby ste zastavili z rýchlosti 100 km/h za 1,6 sekundy. A navyše dokáže prehnať svojimi útrobami 600 litrov maziva za minútu, to je až 20-krát viac, ako potrebujú motory bežných áut. Castrol predpokladá, že po náročných testoch, napríklad aj v Aston Martine Vulcan, sa mu podarí technológiu doviesť v cenovo dostupnej forme do série v priebehu piatich rokov.
Castrol - systém Nexcel pre Aston Martin
Castrol - systém Nexcel pre Aston Martin
+4Castrol - systém Nexcel pre Aston Martin

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #Castrol #výmena oleja #Nexcel
Články podľa značiek