Audi Q8: Vrcholný model sa predstaví ako koncept v Detroite

Na januárový autosalón v Detroite si Audi pripravilo koncept vrcholného modelu s označením Q8. Pôjde o kríženca veľkého SUV a kupé, čím pribudne konkurencia modelom BMW X6 a Mercedes-Benz GLE kupé.

27.12.2016 07:00
Audi Q8 Concept 01 800 600 Foto:
Šéfdizajnér Marc Lichte poodhalil na oficiálnej fotografii prednú časť konceptu Q8.
debata (3)

Nemecká automobilka sa chystá uviesť nový model na trh už v roku 2018, a tak možno predpokladať, že na detroitskom autosalóne nebude vystavovať koncept, ale skôr prototyp, ktorý sa od sériového modelu nebude priveľmi odlišovať. Nový model prinesie aj nový dizajnový jazyk, ktorý sa prvýkrát predstaví na budúci rok v novej generácii limuzíny A8.

Audi Q8 sa teda bude deliť s modelom A8 o... Foto: Audi
Audi Q8 Concept 03 800 600 Audi Q8 sa teda bude deliť s modelom A8 o interiér aj o modernú techniku.

Obe vrcholné verzie vznikajú pod taktovkou šéfdizajnéra Marca Lichteho. Jeho cieľom bolo vytvoriť interiér, ktorý si vystačí s minimom klasických tlačidiel. Ovládanie budú mať na starosti dotykové displeje a digitálny prístrojový štít. M. Lichte vyhlásil, že cieľom je postupne dizajnovo odlíšiť jednotlivé modelové rady a zvýrazniť tak špecifiká jednotlivých modelov.

Na skici prednej masky sa objavuje nápis... Foto: Audi
Audi Q8 Concept 02 800 600 Na skici prednej masky sa objavuje nápis „e-tron“ predznamenávajúci aj príchod hybridnej, či dokonca elektrickej verzie.

Audi Q8 sa teda bude deliť s modelom A8 o interiér aj o modernú techniku. V štvormiestnom športovom SUV nebude chýbať 48 voltový elektrický obvod, OLED displeje s vysokým rozlíšením a funkcie autonómneho riadenia. Pokiaľ ide o karosériu, vychádzať bude z modelu Q7, no na základe prvej oficiálnej fotografie odhaľujúcej časť masky chladiča bude vzhľad nového modelu agresívnejší a športovejší. Rovnaký budú mať aj podvozok, a to modulárnu platformu MLB-EVO. Okrem modelov značky Audi stoja na jej základoch aj Porsche Cayenne a Bentley Bentayga.

Pohon základnej verzie bude zabezpečovať naftový šesťvalec, no o silnejších agregátoch môžeme zatiaľ špekulovať. V hre je určite štvorlitrový turbodiesel, ktorý poháňa aj športové SUV Audi SQ7 a ktorý onedlho rozšíri aj ponuku motorov Bentley Bentayga. Teoreticky je možná aj verzia RS Q8. Tá by si však už vyžadovala zážihový osemvalec. Na skici prednej masky sa objavuje nápis „e-tron“ predznamenávajúci aj príchod hybridnej, či dokonca elektrickej verzie.

Na základe uvedených paralel možno predpokladať, že Audi Q8 bude smerovať ešte vyššie ako jeho prémioví konkurenti BMW X6 a Mercedes-Benz GLE kupé. Skôr by mohlo ísť o rozšírenie portfólia v oblasti luxusných SUV so športovým potenciálom, čím sa nový model zaradí ku koncernovým príbuzným Cayenne a Bentayga.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #koncept #kupé #SUV #Audi Q8 #autosalón Detroit 2017
Články podľa značiek