Audi: V Ingolstadte uvažujú o novom hyperšporte

Šéf divízie Audi Sport Stephan Winkelmann poodhalil zámery nemeckej automobilky, ktorá zvažuje výrobu súpera pre Mercedes-AMG Project One. Prekvapivé je, že by nešlo o spoluprácu s Lamborghini.

09.02.2017 16:00
Audi-e-tron Concept-2009-1024-09 Foto:
Audi e-tron Concept z roku 2009 predznamenal príchod elektrického hyperšportu Audi R8 e-tron.
debata (1)
Koncern Volkswagen v súčasností zápasí s následkami kauzy Dieselgate, a preto sa do riskantných projektov nepúšťa. Nejde však o trvalý stav. Šéf divízie Audi Sport Stephan Winkelmann pre austrálsky magazín Car Advice uviedol, že v Audi je potenciál pre vznik hyperšportu, ktorý by konkuroval avizovanému Mercedesu-AMG Project One, ktorý vzíde z monopostu F1.

Športová divízia Audi Sport – teda bývalé oddelenie Quattro GmbH – má na starosti ostré modely Audi RS. Na vrchole aktuálnej ponuky je druhá generácia Audi R8 poháňaná desaťvalcom pochádzajúcim z dielne Lamborghini. Práve koncernová príbuznosť oboch značiek by mohla naznačovať aj spoluprácu v otázke nového hyperšportu, no podľa slov S. Winkelmanna je v hre len čistokrvné Audi, ktoré by čerpalo inšpiráciu z pretekárskej histórie značky.

Keby sa v Ingolstadte rozhodli konkurovať Mercedesu-AMG Project One, museli by súperiť s vidlicovým šesťvalcom z monopostu z F1, ktorý bude spolupracovať s dvomi elektromotormi na prednej náprave. Celkový výkon pohonnej sústavy hyperšportu z Affalterbachu bude 750 kW. Posledný pokus o hyperšport sa v Audi skončil neúspešne, keď výrobu elektrického Audi R8 e-tron zrušili pre nedostatočný zákaznícky záujem. Ten však vyplýval aj z astronomickej ceny jeden milión eur.

Výrobu Audi R8 e-tron zrušili pre nedostatočný... Foto: Audi
Audi-R8 e-tron-2016-1024-01 Výrobu Audi R8 e-tron zrušili pre nedostatočný zákaznícky záujem. Ten však vyplýval aj z astronomickej ceny jeden milión eur.

Hypešport, ktorý by sa dostal na vrchol hierarchie, by ale vznikol len v obmedzenom počte. Nebol by však bez šance na úspech, keďže z trojice nemeckých prémiových značiek vyvíja hyperšportový automobil len Mercedes-Benz. BMW sa do daného segmentu zatiaľ nechystá. Najväčším rizikom veľkolepých plánov sú však finančné okolnosti, ktorým musí koncern Volkswagen v súčasnosti čeliť. Ak vezmeme do úvahy aj fakt, že divízia Audi Sport neplánuje spojiť sily s Lamborghini, bude vývoj a prípadná výroba nového hyperšportu naozaj drahá záležitosť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #hyperšport #Audi Sport #Mercedes-AMG Project One
Články podľa značiek