Huayra Roadster: Taliansky skvost prišiel o strechu. Je ľahší ako kupé

Toto nie je obyčajný hyperšport. Toto je umelecké dielo od Horacia Paganiho. Perfekcionistu, ktorému nestačí nič, čo tu už bolo. Po famóznej Huayre prichádza s otvorenou verziou. A dokázal nemožné. Tento roadster je tuhší a ľahší ako kupé! Tajomstvo sa skrýva v ultraľahkých materiáloch z F1.

17.02.2017 06:00
debata
Otvorená Huayra prešla kompletnou revíziou.... Foto: Pagani
Pagani Huayra Roadster - 2017 Otvorená Huayra prešla kompletnou revíziou. Vidieť to už na prepracovanom nárazníku aj maske s neuveriteľne zložitým výpletom.

Pagani Huayra, ako nástupca legendárnej Zondy, prišlo na svet v roku 2011. Už vtedy sa šuškalo o otvorenej verzii Roadster. Talianska manufaktúra génia Horacia Paganiho, ktorý je možno viac umelcom inšpirovaným Leonardom Da Vincim, než konštruktérom, však podobné úvahy nikdy nepotvrdila. Lenže teraz vieme, že roadster bol plánovaný hneď od počiatku Huayry. Automobilka potvrdila, že práce začali už v roku 2010. A teraz tu máme fascinujúci výsledok. Inak to snáď však ani dopadnúť nemohlo. Pre Pagani je nemysliteľné, aby stvorilo len akýsi obyčajný derivát s „odpílenou“ strechou.

Toto auto prešlo doslova transformáciou. Najťažšou cestou, akou bolo možné stvoriť z kupé roadster. Prirovnať by sme to mohli možno až k vývoju nového modelu. Dokonalosť, ktorou je Horacio doslova posadnutý, ho priviedla k priam šialenej myšlienke – postaviť otvorenú Huayru, ktorá bude ľahšia a pevnejšia ako kupé. To sa zdá z dôvodu nutnosti vystužiť karosériu bez strešných nosníkov vo svete automobilovej konštrukcie nemožné. Nie však v talianskej Modene. Pagani kvôli tomu použil v konštrukcii skeletu nový karbónovo-titánový kompozit Carbo-Triax HP52. Výsledok?

Zákazníci môžu voliť buď karbónový hard-top so... Foto: Pagani
Pagani Huayra Roadster - 2017 Zákazníci môžu voliť buď karbónový hard-top so strešným oknom, alebo plátennú strechu, ktorú je možné nosiť so sebou.

Roadster má o 52 % vyššiu torznú tuhosť a je o šesť percent ľahší. Na váhe ubudlo rovných 80 kg. Suchá hmotnosť je teraz len 1 280 kg. Menil sa aj dizajn nárazníka a masky s neuveriteľne zložitou štruktúrou výpletu. Tú nájdeme aj na zadných sacích otvoroch v blatníkoch. Jednoucho s Huayrou Roadster prišiel po piatich rokoch aj čosi ako facelift. Vidieť to vzadu, kde sa roadster líši od kupé novým difúzorom. A pochopiteľne, úplne nová je zadná kapota, stále však s priehľadným otvorom odhaľujúcim kus pohonnej techniky. Priehľadný je aj karbónový hard-top, ktorý sa nasadzuje manuálne. Na výber je aj plátno. Táto verzia strechy je skladná a tak ju može mať posádka neustále so sebou.

Zadná časť je kompletne prepracovaná. O prítlak... Foto: Pagani
Pagani Huayra Roadster - 2017 Zadná časť je kompletne prepracovaná. O prítlak sa stará gigantický difúzor.

Zmenám sa nevyhol ani úžasný dvakrát preplňovaný šesťlitrový 12-valec z dielne AMG. Má názov M158. Ďalšími úpravami vzrástol jeho výkon v porovnaní s kupé o 34 koní na konečných 764, čo je 569 kilowattov. Krútiaci moment vrcholí gigantickou hodnotou 1 000 Nm, ktoré sú dostupné už od 2 400 otáčok za minútu. Prekvapením je použitie novej 7-stupňovej dvojspojkovej prevodovky X-Track s karbónovou synchronizáciou, ktorá bola doteraz výsadou výkonnejšej Huyary BC. Tá smeruje silu motora výlučne k zadným kolesám cez elektronicky riadený diferenciál Bosch. Zmenená musela byť aj trakčná elektronika s možnosťou úplnej deaktivácie ESP.

Interiér sa nemenil. Napokon, každý jeho detail... Foto: Pagani
Pagani Huayra Roadster - 2017 Interiér sa nemenil. Napokon, každý jeho detail pôsobí ako šperk.

Potom neprekvapí, že Roadster je rýchlejší než kupé, i keď dynamické parametre ostali pod pokrievkou. Zavesenie kolies používa novú hliníkovú zliatinu HiForg, ktorá umožnila zníženie hmotnosti jednotlivých prvkov o 25 %, čo znamená úsporu na strane neodpružených hmôt. Prakticky neúnavná brzdová sústava používa karbónovo-keramické kotúče Brembo s priemerom 380 mm a 6-piestikové strmene na všetkých štyroch kolesách. Decelerácii pomáhajú naďalej aerodynamické brzdy v prednej aj zadnej časti. Dvadsať-palcové predné a 21-palcové zadné disky obúva naďalej Pirelli.

Hyuara tak aj vďaka tomu ostáva jediným cestným autom, zvládajúcim priečne zrýchlenie na hranici 1,8 g. Z verzie Roadster vznikne len 100-kusová séria. Všetky exempláre sú však už dnes beznádejne vypredané. To napriek astronomickej sume 2 280 000 eur. Ale pozor, hovoríme o čiastke bez dane. Dlho očakávanú novinku Pagani predstaví Horacio už o pár týždňov na marcovom autosalóne v Ženeve.

Pagani Huayra Roadster - 2017
Pagani Huayra Roadster - 2017
+12Pagani Huayra Roadster - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pagani #Pagani Huayra
Články podľa značiek